Buna ziua,
Tatal meu este intenat la un camin de batrani,plecat prin protectia sociala.
Acum, el vrea sa vanda un teren pe care il detine prin Arges si m-a pus pe mine sa ma interesez de acte si sa ma ocup de vanzare. Pentru asta am nevoie de o procura pe care notarul a zis ca nu poate sa o faca decat daca ii duc si o adeverinta de la medicul de familie al tatalui. Eh, aici este si problema, cei de la camin ma pun pe drumuri, pe la protectia sociala, sa vorbesc la juridic pentru ca vezi doamne nu stiu ei ce vreau eu sa fac cu terenul. Mentionez ca tata este mutat si de la fostul medic de familie iar numarul de telefon al noului doctor nu vor sa-l dea. Tata nu se poate deplasa pentru ca este la pat! As dori sa stiu daca are sau nu dreptul sa vanda. Multumesc anticipat! #-o
Bineinteles ca are voie sa vanda.
Notarul solicita adeverinta ptr a stabili ca tatal dvs. are discernamant si intelege consecintele actului pe care il va semna.
Nu aveti nevoie de medicul de familie, ci de un doctor de specialitate care sa vrea sa se deplaseze la camin si sa stabileasca starea mentala a tatalui dvs si sa elibereze un certificat.
Daca tatal s-ar putea deplasa, l-ati putea duce la medico-legala ca sa obtineti acest document.
Sunt notari care se deplaseaza unde se gaseste bolnavul. Daca acesta nu vrea sa se duca la camin sa instrumenteze procura, cautati altul in zona caminului.
Problema este ca daca rezulta ca are mijloace de trai sa nu piarda dreptul la protectie sociala, sa nu considere autoritatea tutelara ca nu mai sunt indeplinite conditiile.
Legea 17/2000 prevede ca:
Art. 30 - (1) Autoritatea tutelară sau, după caz, consilierii juridici angajaţi ai consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică au obligaţia de a acorda, la solicitarea acesteia, consiliere gratuită în vederea încheierii actelor juridice de vânzare-cumpărare, donaţie sau împrumuturi cu garanţii imobiliare care au drept obiect bunurile mobile sau imobile ale persoanei vârstnice respective.
(2) Persoana vârstnică, astfel cum este definită la art. 1 alin. (4), va fi asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros ori gratuit, a bunurilor ce îi aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, de un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică respectivă.
Art. 31 - Obligaţia de întreţinere şi de îngrijire, precum şi modalităţile practice de executare a lor vor fi menţionate expres în actul juridic încheiat de notarul public.
Art. 32 - Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică va primi din oficiu un exemplar al actului juridic încheiat conform art. 30 şi 31.
Art. 33 - Neexecutarea obligaţiei de întreţinere şi de îngrijire de către noul proprietar al bunurilor obţinute ca urmare a actului juridic de înstrăinare poate fi sesizată autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică de către orice persoană fizică sau juridică interesată. Autoritatea tutelară se poate sesiza şi din oficiu.
Art. 34 - (1) În termen de 24 de ore de la înregistrarea sesizării, autoritatea tutelară va solicita serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, compartimentului de specialitate constituit conform legii în subordinea consiliului local în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul persoana vârstnică să efectueze o anchetă socială în maximum 10 zile de la solicitare.
(2) Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică, sesizată în condiţiile art. 33 şi în baza anchetei sociale, va propune măsurile necesare de executare legală a dispoziţiilor înscrise în actul juridic încheiat şi va putea solicita în instanţa judecătorească rezilierea contractului de întreţinere în nume propriu şi în interesul persoanei întreţinute.
Art. 35 - (1) Dreptul la serviciile de asistenţă socială încetează dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea acestora.
(2) Dacă perioada în care asistenţa socială a persoanelor vârstnice este temporară, dar nu mai mare de 6 luni, acordarea serviciilor de asistenţă socială se suspendă prin decizie motivată a celui care a stabilit dreptul. La încetarea suspendării reluarea acordării serviciilor sau prestaţiilor de asistenţă socială se face pe bază de anchetă socială.
Art. 36 - Decizia privind stabilirea, respingerea, încetarea sau suspendarea dreptului la serviciile de asistenţă socială prevăzute de prezenta lege poate fi contestată potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990*).