avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema in materie succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema in materie succesorala

Sunt studenta la drept, dar inca nu am facut materia succesiunilor si nu ma pot pronunta asupra unei probleme cu care se va confrunta familia mea.
Pe scurt : strabunicul meu tocmai a decedat. Are un singur fiu (bunicul meu), care la randul sau are 3 copii :mama mea si inca doua persoane (matusa si unchiul meu).
Matusa mea a facut un contract de vanzare cu clauza de intretinere cu strabunicul meu asupra a doua terenuri. Presupun ca e perfect valabil. Lasand la o parte aceste doua terenuri, matusa mea vrea sa acapareze intreaga mostenire lasata de strabunicul meu (un numar mare de terenuri atat intravilane cat si extravilane).
Poate bunicul meu sa treaca intr-un fel sau altul unui singur copil intreaga mostenire? Sunt aparati intr-un fel sau altul mama mea si unchiul meu de asemenea acte din partea matusii mele? astept raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: barbup , utilizator 18:39, 5 Decembrie 2009
Care acord? Legea 17/2000 nu prevede nici un acord de a carui existenta sa depinda valabilitatea actului.

Prevede ...altceva.
Art. 30. - (1) Autoritatea tutelară sau, după caz, consilierii juridici angajaţi ai consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică au obligaţia de a acorda, la solicitarea acesteia, consiliere gratuită în vederea încheierii actelor juridice de vânzare-cumpărare, donaţie sau împrumuturi cu garanţii imobiliare care au drept obiect bunurile mobile sau imobile ale persoanei vârstnice respective.
(2) Persoana vârstnică, astfel cum este definită la art. 1 alin. (4), va fi asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros ori gratuit, a bunurilor ce îi aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, de un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică respectivă.

La o citire mai atenta, dispozitia imi pare mai degraba buna pentru ...dobanditor (mostenitorii persoanei varstnice avand mai putine sanse de a "comenta" asupra consimtamantului exprimat de batranul asistat la incheierea actului)
M-am exprimat gresit cind am spus "acord". Nu inteleg ce inseamna "din oficiu"? Notarii ar trebui ei sa solicite asistarea unei persoane varstnice pentru acte de vc bunuri imobile?
Sunt incadrate decat persoanele care au depasit varsta legala de pensionare, respectiv 58 de ani si o luna pentru femei si 63 de ani si o luna pentru barbati.
Persoana varstnica poate accepta SAU NU aceasta masura de ocrotire. Nu este afectat in nici un fel actul juridic, acesta este valabil. Din oficiu inseamna ca notarul este obligat sa transmita o copie a actului autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala acesta domiciliaza. Ce trebuie sa faca autoritatea tutelara este sa consilieze pe batran atunci cand incheie un contract de vanzare- cumparare, un contract de intretinere cu clauza de uzufrct, donatie, etc (in general acte de instrainare) asa cum e cazul dumneavoastra. In cazul in care cel cu care a incheiat contractul batranul nu isi indeplineste obligatiile contractuale, tot ce poate sa faca autoritatea tutelara (sesizata chiar si de dumneavoastra ca persoana interesata) este sa constate ca debitorul nu isi indeplineste obligatiile corespunzator, sa faca o ancheta sociala si in functie de rezultate sa propuna masurile necesare de executare a dispozitiilor inscrise in actul juridic respectiv. Nu poate actiona in justitie in numele batranului, dar il poate consilia pentru formularea unei astfel de actiuni.
In concluzie, "sprijinul juridic" conferit prin legea 17/2000 este FACULTATIV si lipsa lui nu atrage consecinte juridice.
De acord cu cele spuse de @Mihaela88 cu o precizare insa:

Art. 34 alin 2. al L 17/2008 a fost modificat prin L 270/2008 si in prezent are urm. continut:
"Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică, sesizată în condiţiile art. 33 şi în baza anchetei sociale, va propune măsurile necesare de executare legală a dispoziţiilor înscrise în actul juridic încheiat şi va putea solicita în instanţa judecătorească rezilierea contractului de întreţinere în nume propriu şi în interesul persoanei întreţinute."
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpararea unui apartament de la o persoana in varsta de peste 70 de ani kurd kurd buna seara, vreau sa stiu daca e necesar la perfectarea unui act de vanzare cumparare a unui apartament, dintre mine si o persoana peste 70 de ani , un ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cosmina80 cosmina80 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si matusa mea vrem sa incheiem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere avand ca ... (vezi toată discuția)
Mostenitori care nu isi respecta obligatiile conform contractului adriana798 adriana798 Buna ziua Va rog frumos sa imi spuneti ce se poate face intr-o situatie in care mostenitorii legali ai unei persoane varstnice nu isi respecta obligatia ... (vezi toată discuția)