avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedare cota indiviza intre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedare cota indiviza intre mostenitori

unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. este obligatorie prezenta tuturor? Care este forma cedarii, vanzare-cumparare,donatie?
Cel mai recent răspuns: bzsolt , utilizator 22:08, 20 Iulie 2014
Dacă „nu vrea” puteți să cereți ieșirea din indiviziune (partajul) printr-o acțiune în instanță. Nimeni nu poate fi obligat să stea în indiviziune.

Vedeți art. 669 și 670 C. civ.

Imprescriptibilitatea actiunii de partaj Art. 669
Incetarea coproprietatii prin partaj poate fi ceruta oricand, afara de cazul in care partajul a
fost suspendat prin lege, act juridic ori hotarare judecatoreasca.

Felurile partajului Art. 670
Partajul poate fi facut prin buna invoiala sau prin hotarare judecatoreasca, in conditiile
legii.
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
Patrick_, utilizator
exista vreun act in forma atentica icheiat?
daca nu, pot renunta la cota ce le revine in favoarea ta.
sa-ti dau un raspun bun, vreau informatii suplimentare!
mostenitori, acte de proprietate, etc
sunt mostenitori sau succesori prezumtivi ai succesiunii
daca sunt 2 coproprietari, unul dintre ei poate vinde cota parte unei alte persoane? Urmand ca noul cumparator sa faca cu celalalt iesirea din indiviziune? Si in cazul in care noul cumparator e majoritar poate despagubi pe celalalt coproprietar?
Da, dacă sunt doi sau mai multi coproprietari, oricare dintre ei poate să-și vândă cota din dreptul său de proprietate oricui, fără acordul celorlalți.

Dacă însă unul dintre coproprietari are o cotă din dreptul de proprietate majoritară, teoretic nu are nici un avantaj față de ceilalți, deoarece într-o acțiune de partaj se poate dispune atribuirea în natură a bunului și altui coproprietar decât celui majoritar, avându-se în vedere și alte criterii (de exemplu posesia bunului o lungă perioadă de timp). Bineînțeles că în aceste cazuri cel care va primi bunul va trebui să plătească o sultă corespunzătoare către coproprietarul care a avut cota majoritară.

Alte discuții în legătură

Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren - 4 proprietari meleasaliviu meleasaliviu Buna ziua, In actul de proprietate al unui teren agricol sunt 4 proprietari. Unul dintre ei vrea sa vanda partea lui (total teren 8 ha). Pe el nu sunt ... (vezi toată discuția)