gabriela.g a scris:
Buna! am urmarit ceva discutii pe forum referitoare la TVA 5% - pentru locuinte noi. Poate cineva sa-mi spuna ce inseamna locuinte noi? Prima vanzare cumva, direct de la dezvoltator?
Eu am achizitionat in 2008 ( decembrie ) cu TVA 19%, pe firma mea, un apartament ( aveam planuri marete de deschidere a unui nou punct de lucru). Acum, ma vad nevoita sa-l vand. Ce TVA va trebui sa trec pe factura?( 5% sau 19%).L-as vinde si la un pret mai mic decat cel de achizitie, dat fiind faptul ca valoarea apartamentelor a scazut.Pot sa fac acest lucru? Pot sa-l reevaluez ? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Vanzarea se face cu tva de 19 %. Apoi vedeti ca se face si ajustare a TVA-ului.
Pentru astfel de situatii, sunt aplicabile doar dispozitiile art. 149, in sensul ca ajustarea se aplica oricarei achizitii de bunuri imobile construite, transformate sau modernizate dupa data aderarii daca persoana impozabila a avut dreptul de deducere integral sau partial a taxei.
Pentru bunurile achizitionate, transformate sau modernizate dupa data aderarii, perioada de ajustare este de 20 de ani. Si in acest caz vor fi avute in vedere doar ransformarile sau modernizarile care depasesc 20% din valoarea imobilului inregistrata in evidenta contabila la data achizitiei.
Ajustarea taxei pentru bunurile de capital in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, situatie reglementata prin art. 149 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, ajustarea taxei deduse initial se efectueaza o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii.
Perioada de ajustare este de pana la o cincime sau, dupa caz, pana la o douazecime pe an din valoarea taxei deduse initial, fiind operata in decontul TVA aferent perioadei fiscale in care bunurile de capital isi inceteaza existenta.