avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna seara!e trist dar dupa 45 de ani impreuna parintii mei vor sa divorteze,tatal meu este o fire violenta,a fost si la dezalcolizare ,in fine, noi copii ei am vrea sa o luam la noi in momentul in care introduce divortul deoarece ne temem pentru viata ei....de aceea vreau sa va intrebdaca in cazul asta nu poate fi acuzata de abandon de familie....caci tatal meu tot cu asta o amenita si plus de asta mamei a incaput sa ii dispara lucruri din casa...inclusiv actele casei!va rog indrumati_ma cum sa procedez...multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 20:54, 19 Noiembrie 2012
abandonul de familie in varianta pe care o cunoasteti nu mai exista de mult timp. Referitor la bunuri, indicat este sa faceti o inventariere, iar dupa divort sa deschideti partaj.(mama) Procesul verbal intocmit de executor cu ocazia inventarierii bunurilor va foloseste in dosarul de partaj pentru dovada existentei bunurilor. In cazul in care le va instraina, va fi obligat sa plateasca c/val lor.
Poate sa plece fara repercursiuni legale si ar fi bine sa o faca cat mai repede.
Sa deschida si divortul ca sa lamureasca problema sub aspect legal.
Pararsirea domiciliului conjugal nu va avea nicio influenta asupra deciziei date de instanta la desfacerea casatoriei, mai ales ca nu pleaca de buna voie si de prea mult bine de acasa.
Odata cu pronuntarea divortului, instanta de tutela va hotara , daca este cazul, si asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala.

O prevedere din Codul civil nou adoptat da posibilitatea sotului reclamant de a solicita, distinct de despagubirile cerute in temeiul art. 388 din Noul Cod civil, plata unei prestatii care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicitare.

Prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.
Prestatia compensatorie se poate solicita doar odata cu desfacerea casatoriei.
Daca optati pentru prestatia compensatorie nu mai puteti beneficia si de pensie de intretinere.

Dreptul la pensie de intretinere se acorda atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor de mai sus se stabileste pana la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului.

Aceasta intretinere , impreuna cu cea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata.


Se poate emite un ordin de protectie,dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol.


Succes.


Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)
Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)
Despagubire morala gabimateo gabimateo Este posibila intentarea unui proces vizand despagubire morala impotriva fostului sot pe motive de adulter (vezi toată discuția)