avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Actiune in constatare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Actiune in constatare

Buna ziua !
CCR prin Decizia nr. 672 din 26 iunie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, "constata ca sintagmele *indiferent sub ce forma* si *relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii* din cuprinsul art.2 lit.b) teza intai din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii sunt neconstitutionale.
Am urmatoarele intrebari;
1-Influenteaza cu ceva desfasurarea in continuare a deconspirarii securitatii?
2-Sentintele date raman valabile?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: tlefter , utilizator 08:09, 3 Decembrie 2012
ARTICOLUL 147 din Constitutia Romaniei prevede ca
(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
Prin urmare, Deciziile CC nu pot retroactiva. Sentintele date cand art. de lege erau considerate constitutionale, raman valabile, Instanta a hotarat in baza unor norme constitutionale la data cand s-a pronuntat.
Multumesc frumos, pentru raspuns.
Plecand de la aceasta decizie a CCR se poate solicita rejudecarea *Actiunii in constatare* ?
Multumesc,
Nu îmi este clar la ce vă referiţi când întrebaţi dacă se poate solicita rejudecarea *Actiunii in constatare* pentru că nu aţi dat niciun amănunt.

Dacă a existat o cauză pe rolul instanţei şi aceasta a fost soluţionată definitiv adică există o hotărâre a primei instanţe, se poate exercita calea extraordinară de atac a revizuirii prevăzută la art. 322, pct. 10 Cod procedură civilă. Condiţiile sunt două: să vă aflaţi în termenul de 3 luni de la data publicării decizie în Monitorul Oficial şi să fi invocat în cauză excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 2, lit. b) teza întâi din OUG nr. 24/2008.
Art. 322
Revizuirea unei hotărâri rămase definitive în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere în următoarele cazuri:
..............................
10. dacă, după ce hotărârea a devenit definitivă, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra excepţiei invocate în acea cauză, declarând neconstituţională legea, ordonanţa ori o dispoziţie dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă care a făcut obiectul acelei excepţii ori alte dispoziţii din actul atacat, care, în mod necesar şi evident, nu pot fi disociate de prevederile menţionate în sesizare.

Art. 324
...............................
(3) Pentru motivele prevăzute la art. 322 pct. 9 şi 10, termenul este de 3 luni de la data publicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului, respectiv a deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Dacă aţi pierdut la fond iar dosarul este în recurs, atunci soluţionarea acestuia va fi în favoarea dvs. Dacă, însă, dosarul a fost soluţionat irevocabil, nu mai aveţi cale de atac întrucât nu vă mai aflaţi în termenul de 3 luni prevăzut la art. 324, alin. (3) Cod procedură civilă.
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru raspuns,
Hotararea este definitiva si irevocabila Aprilie 2009. In baza acestei sentinte prin care se constata calitatea de colaborator sau agent al securitatii nu mai pot beneficia de prevederile Legii 341/2004 conform art.8. CCR prin Decizia nr.218/13.03.2007 mentioneaza ca dobandirea calitatii de colaborator sau agent nu instituie nicio forma de raspundere juridica,insa Legea 341 anuleaza toate drepturile legal obtinute in baza Legii 42/1990, introduce discriminarea cetatenilor in raport de o "calitate"etc. Mentionez ca sunt ranit Gr.I de invaliditate. Asadar raman in continuare fara niciun drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizii ccr tlefter tlefter In numeroase decizii CURTEA CONSTITUTIONALA a statuat ca, Ordonanta de urgenta nr.24/2008, urmareste deconspirarea prin consemnare publica a ... (vezi toată discuția)
Decizie corecta sau nu ? tlefter tlefter In numeroase decizii CURTEA CONSTITUTIONALA a statuat ca, Ordonanta de urgenta nr.24/2008, urmareste deconspirarea prin consemnare publica a persoanelor care ... (vezi toată discuția)
Decizia cc nr 279/2015 sexu sexu CURTEA CONSTITUŢIONALĂ În numele legii DECIDE: 1. Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de D M şi MT în Dosarul nr. ... (vezi toată discuția)