Va rog sa analizati si sa ma informati ce se poate face daca intre contractul de rezervare al unui apartament si cel de vanzare - cumparare au aparut diferente cu privire la suprafata rezervata respectiv cumparata iar acest lucru l-am sesizat la cca. 2 luni de la semnarea contractului de vanzare cumparare?
Concret, este vorba despre un apartament care conform contractului de rezervare ar fi avut "o suprafata utila aproximativa de 59,77 mp" (cu mentiunea ca "suprafata utila exacta va fi detreminata ulterior, potrivit masuratorilor cadastrale") iar conform antecontractului si contractului de vanzare cumparare are "o suprafata de 56,88 mp (48,56 mp suprafata utila + 8,32 mp balcon). Pretul ramane neschimbat in cele trei contracte (rezervare, promisiune bilaterala de vanzare - cumparare respectiv contract de vanzare cumparare).
In alta ordine de idei, conform contract "... predarea imobilului, impreuna cu tot ceea ce este necesar pentru exercitarea libera si neingradita a posesiei, eliberat de toate bunurile mobile ale subscrisei vanzatoare, se va face la data de 21.10.2012"; lucru nerealizat pana in acest moment de catre vanzator (datorita neracordarii la reteaua de gaze naturale).
Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dumneavoastra.
In contractele dezvoltatorilor aceste aspecte sunt reglementate in amanunt. Incercati sa il cititi cu atentie pe al Dvs. si in functie de clauzele specifice puteti sa cereti o reducere a pretului si/sau eventuale daune pentru intarziere.
In genere se specifica ca va fi operata o reducere a pretului din contractul de rezervare daca suprafata difera cu x procente fata de cea specificata initial. In ceea ce priveste intarzierea ... vedeti la penalitati.
1743 noul cod civil. Ar trebui sa se reduca pretul cu 5%, problema e acel "aproximativ" din rezervare. Si 2 - 3% reducere ar fi ok de acceptat din punctul meu de vedere.
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului Dumneavoastra.
Din pacate nu este o asemenea clauza in contract.
Mai precis - este vorba despre un apartament nou cumparat de fiica mea, prin programul "prima casa" direct de la un dezvoltator si consider ca a fost indusa in eroare asa cum am fost si eu cand am vazut oferta si contractul de rezervare. La semnarea precontractului si contractului de vanzare - cumparare, presati de timp, nu am dat importanta acestui lucru, bazandu-ne pe profesionalismul si buna credinta a vanzatorului.
Pentru a decide ce trebuie si ce pot sa fac, am nevoie sa stiu daca legea imi acorda sprijinul in acest demers. Eu sunt interesat de amandoua problemele, pornind de la urmatoarele considerente:
1. intre oferta, respectiv contractul de rezervare pe de-o parte si precontract, respectiv contractul de vanzare cumparare de cealalta parte diferenta la "suprafata utila" este de:
- 11,21 mp. (cca. 12 %) - daca luam in considerare valorile inscrise in cele doua contracte ca "suprafata utila);
- 2,89 mp. (cca. 5 %) - daca admitem ca in oferta si in contractul de rezervare s-a mentionat in mod gresit "suprafata utila" in loc de "suprafata totala").
Oricum diferentele sunt prea mari si cred ca nu pot fi acceptate. Cand am stabilit pretul in contractul de rezervare eu ma gandeam ca suprafata utila este de cca. 60 mp. nu de 49 mp. cum a rezultat in contractul de vanzare - cumparare.
2. contractul de vanzare - cumparare a fost incheiat in data de 21.09.2012 cu urmatoarea mentiune:
"Transmisiunea proprietatii cu toate atributele sale se va face astazi, iar predarea imobilului, impreuna cu tot ceea ce este necesar pentru exercitarea libera si neingradita a posesiei, eliberat de toate bunurile mobile sau imobile ale subscrisei vanzatoare, se va face la data de 21.10.2012."
Suntem in data de 19.11.2012 si apartamentul (dotat cu centrala proprie) nu poate fi predat si locuit avand in vedere ca nu a fost racordat la reteaua de gaze.
Nu cred ca este normal ca fiica mea sa plateasca in acelasi timp si rate la banca si chirie pentru locuinta in care sta in gazda.
Fata de cele mai sus mentionate consider ca trebuie negociate cu vanzatorul compensatii banesti pentru a acoperi prejudiciul generat. Eu ma gandeam la reducerea pretului apartamentului cu cca. 5% sau acordarea altor facilitati de catre vanzator, cumparatorului (cca. 3.000 EURO) si la recuperarea prejudiciului creat prin plata chiriei in paralel cu plata ratei catre banca (cca. 300 EURO).
Nu stiu daca acest caz intra sub incidenta 1743 noul cod civil, pornind de la urmatoarele considerente:
1. art. 1743 face referire la cazul in care "...suprafaţa reală este mai mică decât cea indicată în contract....";
2. diferenta de suprafata este intre oferta, respectiv contractul de rezervare pe de-o parte si precontract, respectiv contractul de vanzare cumparare de cealalta parte; nu este intre suprafata contractata conform contractului de vanzare-cumparare si suprafata reala;
3. in contractul de vanzare cumparare nu este stipulat pretul pe mp; este stipulat pretul pe apartament.