buna dimineata!
in prezent cererea de instituire a curatelei pentru un adult bolnav psihic se depune la Parchet ca pana acum (urmand ca parchetul sa trimita dosarul la instanta) sau se depune direct la instanta de judecata ?
cunoste cineva vreun laborator/clinica privata unde se poate face o expertiza medico-legala psihiatrica extrajudiciara?
multumesc anticipat.
Ceea ce dumneavoastra doriti se intampla din oficiu in procedura punerii sub interdictie, mai exact, pana la numirea unui tutore, se desemneaza provizoriu un curator pentru a-l reprezenta pe cel ce urmeaza a fi pus sub interdictie, respectiv bolnavul psihic. Cererea de punere sub interdictie se depune la instanta domiciliului celui ce urmeaza a fi pus sub interdictie. Nu m-am lovit in practica de necesitatea unei expertize extrajudiciare, insa tinand cont ca Parchetul este cel ce va cere efectuarea expertizei psihiatrice direct INML-ului, ma indoiesc ca vi se va incuviinta o astfel de solicitare.
In situatia expusa de dumneavoastra, reclamantul trebuia sa solicite instantei de judecata sa-l puna sub interdictie judecatoreasca pe respectivul bolnav psihic.
In acest sens, se impune instituirea tutelei asupra acestuia.
Cererea se depune la judecatoria in raza careia domiciliaza, in trei exemplare si este scutita de taxa de timbru .
Se anexeaza , totodata, actele doveditoare ale starii de sanatate ale celui a carui punere sub interdictie se solicita.
Instanta va trimite dosarul la parchet pentru efectuarea cercetarilor. Dupa primirea concluziilor parchetului, cererea va fi solutionata de instanta.
Vor avea loc audieri de catre procurorul .
In cadrul procesului va fi efectuata o expertiza medico-legala de apreciere a starii psihice .
Pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie, se poate solicita numirea sa unui curator special.
Curatela
crissa82
Mama, matusa si unchiul meu vor sa-mi faca act de donatie pentru o casa, cu clauza de intretinere pentru unchiul meu care este bolnav psihic. Am depus la ... (vezi toată discuția)