avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reprezentare persoana cu handicap grav
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reprezentare persoana cu handicap grav

Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l reprezint in institutii publice, cum ar fi primaria, sa pot face cereri sau solicitari in numele lui. Nu stiu exact forma... tutela, curatela, sau nu stiu...
Si cam ce demersuri si acte trebuie sa fac...
Multumesc anticipat...
numirea in calitate de curator - Curatela este temporara stabilita pentru indeplinirea unor anumite acte sau fapte
Noul cod civil

Curatela
Art. 180

Persoana care poate fi numită curator

(1) Poate fi numită curator orice persoană fizică având deplină capacitate de exerciţiu şi care este în măsură să îndeplinească această sarcină.
As dori un act sau ceva permanent. ca sa nu umblu de fiecare data cand am nevoie...
Art. 178- Cazuri de instituire
În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;
d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.

Art. 181-Efectele curatelei

În cazurile prevăzute la art. 178, instituirea curatelei nu aduce nicio atingere capacităţii celui pe care curatorul îl reprezintă.

Art. 182-Procedura de instituire
(1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului său, a rudelor sau a celor prevăzuţi la art. 111.
(2) Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.
(3) Numirea curatorului se face de instanţa de tutelă, cu acordul celui desemnat, printr-o încheiere care se comunică în scris curatorului şi se afişează la sediul instanţei de tutelă, precum şi la primăria de la domiciliul celui reprezentat.

Art. 183-Conţinutul curatelei
(1) În cazurile în care se instituie curatela, se aplică regulile de la mandat, cu excepţia cazului în care, la cererea persoanei interesate ori din oficiu, instanţa de tutelă va hotărî că se impune învestirea curatorului cu drepturile şi obligaţiile unui administrator însărcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia.
(2) Dacă sunt aplicabile regulile de la mandat, instanţa de tutelă poate stabili limitele mandatului şi poate da instrucţiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă.




In cazul descris de dv cand fiul dv nu are discernamant,este necesar control al medicului specialist care sa stabileasca daca diagnosticul este definitiv
Daca insa persoana nu are discernamantul necesar a se ingriji de interesele si drepturile sale, atunci aceasta persoana va trebui pusa sub interdictie si numit un tutore care il va reprezenta pe acesta.
Procedura punerii sub interdictie presupune o actiune in instanta, efectuarea unei expertize la INML si audierea a 2 martori.

Se impune punerea sub interdictie si instituirea tutelei .( nu este incidenta curatela, intrucat persoana nu are discernamant ).

Trebuie sa va adresati instantei de judecata, pentru a-l puna sub interdictie judecatoreasca pe fiul dumneavoastra, bolnav , si sa solcitati, de asemenea, instituirea tutelei asupra acestuia.( dumneavoastra puteti avea calitatea de tutore, precum si orice alta persoana interesata, care nu prezinta interese contrare cu cele ale fiului dumneavoastra).
Cererea se depune la Judecatoria in raza careia domiciliaza persoana incapabila din punctul de vedere al legii civile.
( la aceasta se anexeaza actele doveditoare ale starii de sanatate ale celui a carui punere sub interdictie se solicita).

Instanta va trimite dosarul la Parchetul de pe langa Judecatorie , pentru efectuarea cercetarilor.
Dupa primirea concluziilor reprezentantului Ministerului Public, cererea va fi solutionata de instanta de judecata.

In cadrul procesului va fi ordonata o expertiza medico-legala de apreciere a lipsei de discernamant a fiului dumneavoastra.

Pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie, puteti solicita numirea unui curator special.
Succes.
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Curatela crissa82 crissa82 Mama, matusa si unchiul meu vor sa-mi faca act de donatie pentru o casa, cu clauza de intretinere pentru unchiul meu care este bolnav psihic. Am depus la ... (vezi toată discuția)
Obtinere tutela unei persoane care nu mai este in facultatile mintale simonadinulescu simonadinulescu Buna seara! Va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati cum trebuie sa procedez pentru a stabili ca mama mea nu se mai afla in deplinatatea facultatilor ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie? este singura solutie? sorina_h2004 sorina_h2004 Buna ziua, Baiatul meu a implinit 18 ani,are handicap grav cu insotitor,cod boala 5. Dupa ce am ridicat certificatul de grad mi s-a explicat ca singura ... (vezi toată discuția)