avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Obtinere tutela unei persoane care nu mai este in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Obtinere tutela unei persoane care nu mai este in facultatile mintale

Buna seara!
Va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati cum trebuie sa procedez pentru a stabili ca mama mea nu se mai afla in deplinatatea facultatilor mintale.Locuim impreuna iar comportamentul dansei ma obliga sa cer ajutor pentru a rezolva aceasta problema.Refuza sa imi vorbeasca,este sigura ca i se face rau fizic ( ceea ce nu este adevarat) si nu poate fi convinsa sa mearga la un consult.
Va rog mult sa ma ajutati.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: simonadinulescu , utilizator 18:53, 30 August 2015
Procedura punerii sub interdictie judecatoreasca. Luati legatura cu un avocat care sa va faca cererea.
Puteti incerca sa o puneti sub interdictie, poate veti avea nevoie de acte si s-o puteti reprezenta, insa studiati si procedura internarii nevoluntare.
[ link extern ]

Se impune punerea sub interdictie si instituirea tutelei .( nu este incidenta curatela, intrucat persoana nu are discernamant ).



Trebuie sa va adresati instantei de judecata, pentru a-o pune sub interdictie judecatoreasca pe mama dumneavoastra, bolnava , si sa solcitati, de asemenea, instituirea tutelei asupra acesteia.( dumneavoastra puteti avea calitatea de tutore, precum si orice alta persoana interesata, care nu prezinta interese contrare cu cele ale fiului dumneavoastra).


Cererea se depune la Judecatoria in raza careia domiciliaza persoana incapabila din punctul de vedere al legii civile.

( la aceasta se anexeaza actele doveditoare ale starii de sanatate ale celui a carui punere sub interdictie se solicita).



Instanta va trimite dosarul la Parchetul de pe langa Judecatorie , pentru efectuarea cercetarilor.

Dupa primirea concluziilor reprezentantului Ministerului Public, cererea va fi solutionata de instanta de judecata.



In cadrul procesului va fi ordonata o expertiza medico-legala de apreciere a lipsei de discernamant a fiului dumneavoastra.


Pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie, puteti solicita numirea unui curator special.


Succes.
Buna seara!
Multumesc frumos pentru informatii. Nu detin actele care dovedesc faptul ca a fost pensionata pe caz de boala cu hotarare emisa de spitalul 9, nu le da nimanui, refuza sa mearga la un control desi multe persoane i-au recomandat asta si este posibil sa cedeze apartamentul unor persoane ''bine intentionate'' care stiu ce au de facut. In cazul acesta ce variante am si costul unui asemenea proces pana la ce suma se ridica?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela crissa82 crissa82 Mama, matusa si unchiul meu vor sa-mi faca act de donatie pentru o casa, cu clauza de intretinere pentru unchiul meu care este bolnav psihic. Am depus la ... (vezi toată discuția)
Reprezentare persoana cu handicap grav mihaeza73 mihaeza73 Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l ... (vezi toată discuția)
Cum putem ajuta legal un membru al familiei? iconita iconita cum putem ajuta un membru al familiei, respectiv fiica adulta care are probleme pshihice pe care nu le constientizeaza si deci nu vrea sa mearga la ... (vezi toată discuția)