avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SUBCONTRACTARE SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SUBCONTRACTARE SSM

Daca inchei un contract de prestari servicii (ssm) pe CAEN 7022 (in calitate de PFA sau SRL), si deoarece nu sunt abilitarea ca serviciu extern in SSM pot subcontracta activitatea/lucrarea la o alta firma abilitata pe ssm cf. legi?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
Liviump, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liviump , utilizator 22:15, 21 Noiembrie 2012
Ideea dvs. poate face parte din activitatile "baietilor destepti".
Nu puteti incheia ca firma parte, un contract de prestari servicii in domeniul ssm, cu o alta firma beneficiara a serviciilor ssm, daca firma dvs. nu are in domeniul de activitate inregistrat la Registrul Comertului - prestare servicii ssm si nu sunteti autorizat ca serviciu extern de prevenire si protectie, iar administratorul firmei nu indeplineste conditiile de studii si cursuri de perfectionare pentru nivel superior.
In cazul unui control ITM, contractul cu intermediarul (neabilitat ca serviciu extern de prevenire si protectie), pentru prestare servicii ssm, nu va fi luat in considerare ca fiind valabil de catre inspectorul ssm.
Firma prestatoare de servicii ssm, trebuie sa anexeze la contractul incheiat cu un beneficiar, autorizatia de serviciu extern de prevenire si protectie, pe care o detine.
Contractele incheiate se raporteaza trimestrial la ITM, de catre firma prestatoare de servicii ssm, prin formularul obligatoriu pe care il intocmeste (anexa 10 la HG nr. 1425/ 2006). In cazul existentei intermediarului, contractul nu poate fi raportat.
De ce nu se poate incheia contract direct intre firma/ persoana abilitata sa presteze servicii ssm si firma care doreste prestarea de servicii ssm ?
Firma care doreste prestarea de servicii ssm nu cunoaste faptul ca prin subcontractare, cresc de fapt costurile serviciiilor prestate si intermediarul incaseaza venituri necuvenite pentru activitati pe care nu le presteaza ?
Ideea mea face parte din activitatea unul lucrator desemnat ssm care este obligat de angajator sa se faca PFA pe aceasta activitate, iar legea CARE ESTE FACUTA DE BAIETII DESTEPTI, a omis intentionat faptul ca un responsabil ssm (cu atributiile lui limitate - corect) sa se poata face PFA/SRL (repet - cu atributii limitate). Daca vrei sa fi PFA/SRL trebuie sa indeplinesti toate conditiile, daca nu le indeplinesti => BAIETII DESTEPTI au de lucru.
De ce un economist, masternat nu poate face mai mult decat un simplu ssm-ist sau coordonat de santiere temporare si mobile la nivel baza (pe un santier de max. 500mp)?
Eu, lucrator desemnat in cadrul sucursalei din Bucuresti, a firmei mama din Berlin, trebuie sa explic unor director ca nu ma pot face PFA pe ce fac eu acum in cadrul firmei!
Cum raspundeti la intrebarea pe care eu am primito de la dl. Director: Daca nu te poti face PFA pentru ce faci acum in sucursala cum poti lucra la noi ca si angajat cum faci acum??? (Eu am raspuns ca in baza unui certificat de absolvire ssm nivel superior. Stiti ce raspuns am primit? NU INTELEG! - a zis directorul)
Nici un cetatean strain nu intelege legila noastra plina de ambiguitate.
Este simplu: sa fi sef adica SRL sau PFA trebuie sa le sti pe toate; daca nu ramai sclav la firma unui BAIAT DESTEPT ca lucrator ssm ca doar nu te poti face PFA pentru responsabil ssm.
Parerea mea este ca legea este limitativa/restrictiva si nu da libertate responsabililor ssm sa se faca PFA.
Ideea mea face parte din activitatea unui lucrator in pas de concediere pe motivul pozitiei sale in organigrama din Germania si pentru posibilitatea ca acesta sa-si pastreze locul de munca cu conditia sa se faca PFA/SRL.

Cu stima si respect,
"baiat destept" insp.ssm; coordonator ssm; cadru psi; economist; masterant;...; Liviu Popa
Inteleg ca nu detineti un certificat de autorizare ssm, de nici un nivel. Conform legilor din Romania (suntem in Romania, Nu ?), nu puteti indeplini activitatea de lucrator desemnat ssm la o firma, chiar daca ea este o multinationala (sau cu atat mai mult, in Germania legea fiind mult mai aspra pentru lucratori ssm calificati si supercalificati).
La ultimul control ITM, ce document ati prezentat inspectorului, legat de pregatirea dvs. in domeniul ssm, dupa ce ati fost nominalizat de catre firma ca lucrator desemnat ssm ?
Intrebarea directorului a fost pertinenta, in conditiile in care nu detineti un certificat de autorizare ssm, cel putin de nivel mediu.
Nu inteleg, de ce nu puteti participa la cursuri de perfectionare in domeniul ssm, in conditiile in care ati fost nominalizat de catre firma ca lucrator desemnat ssm ? Sunt cursuri platite de catre firma, inclusiv cel de nivel superior, de 6 luni (postuniversitar).Luati legatura cu ITM pentru cursuri.
Ca economist nu puteti presta o activitate tehnica (asa cum este cea de lucrator ssm) Masteratul in economie nu va confera automat posibilitatea de a presta o activitate tehnica.
Ssm-istul simplu asa cum il numiti dvs. are la baza cel putin o scoala tehnica, cursuri de perfectionare in domeniul ssm de nivel baza si nivel mediu.
Ssm-istul complex asa cum il denumesc eu are la baza o facultate tehnica, un masterat in ssm sau in domeniul tehnic al meseriei sale tehnice, in al doilea caz avand curs de perfectionarein domeniul ssm, postuniversitar, de 6 luni.
Daca detineti documentele de perfectionare in domeniul ssm, nivel baza sau nivel mediu, va puteti angaja la o firma de profil ssm, ca si colaborator/ angajat. Daca detineti nivelul de perfectionare ssm superior, puteti deschide o firma proprie - PFA sau II - la registrul comertului.
Detin certifcate de absolvire:
1. inspector de specialitate protectia muncii 180 ore cad COR 241204- perfectionare;
2. certificat de absolvire coordonator ssm santiere temporare si mobile nivel baza cod COR325724(max 500mp santierul);
3. certificat de calificare profesionala - tehnician in constructii si lucrari publice 1080ore, (nivel de calificare certificat 3), COR 0208085.

Sunt discupus sa fac si cursul de evaluatori.
Curs 180 de ore ? Probabil in locul cursului de 80 h astfel aveti nivel de pregatire de nivel mediu.
Tr sa-i explicati neamtului ca daca ar vrea sa infiinteze serviciu intern de prevenire si protectie (asa ar fi legal daca firma la care lucrati are profil de constructii ) nu ar putea sa o faca in conditiile in care dumneavoastra aveti nivel de pregatire mediu.La fel si in cazul serviciilor externe de prevenitre si protectie (PF/SRL cum le ziceti dumneavostra) echivalente celor interne , nu se pot infiinta daca aveti dor nivel mediu de pregatire in domeniul SSM.
Serviciile externe de prevenire si protectie sunt echivalentele serviciilor interne de prevenire si protectie si nu lucratorului desemnat asa cum faceti dumneavoastra comparatia.
Coordonatorul in materie de SSM de pe santierele temporare si mobile nu are legatura cu lucratorul desemnat sau cu serviciile interne sau externe de prevenire si protectie, fiecare cu responsabilitatile lui.
Oarecum va inteleg frustrarea dar nu aveti dreptate pt ca odata infiintat serviciul extern de prevenire si protectie, autorizatia nu o obtineti pentru a va ocupa de activitatea SSM doar intre-o societate si doar cum spuneti dumneavoastra cu "atributii limitate". In momentul autorizarii tr sa aveti capacitatea sa desfasurati activitatea SSM in mai multe societati (cunosc servicii externe care au contracte cu 100 pana la 200 de societati) si sa puteti desfasura toate acticvitatile in domeniu prevazute de NM de aplicare a L 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006.

Cursul postuniversitar de evaluator SSM (care poate fi in orice domeniu legat de SSM nu neaparat evaluator) din pacate nu cred ca-l puteti face deoarece conditia este sa aveti studii superioare tehnice iar facultatea de stinte economice nu se incadreaza aici.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Ssm LIA1992 LIA1992 BUNA ZIUA! Am absolvit facultatea-contabilitate si master -CAFEC iar, recent am absolvit un curs SSM de 80 ore. As putea sa initiez un PFA sa pot presta ... (vezi toată discuția)
Pfa in domeniul ssm Utilizator_2 Utilizator_2 Ma intereseaza daca se poate sa obtin abilitarea in domeniul SSM doar pe baza unei adeverinte de la fosta companie unde am activat. Am urmatoarea vechime in ... (vezi toată discuția)
coordonator ssm de 40 de ore cu studii medii anamaria_b07 anamaria_b07 Am terminat un curs de coordonator SSM de 40 de ore cu studii medii acum un an ,vreau sa ma angajez in accest domeniu dar nu stiu planul activitatii de ... (vezi toată discuția)