avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi

Joi, 15 mai, are loc evenimentul - Sediul fix și sediul permanent: Controverse, clarificări și soluții pentru companii. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... inregistrare factura cherestea
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

inregistrare factura cherestea

Buna ziua,
Am prima factura de cherestea primita pe care scrie taxare inversa ( societatea care a emis-o este platitoare de tva) societatea care a primit-o e platitoare tva, cum trebuie sa inregistrez aceasta factura?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:32, 20 Noiembrie 2012
Factura se va inregistra cu mentiunea taxare inversa si nu se va deduce TVA.
Art.160 alin. 3:
"3) Pe facturile emise pentru livrările de bunuri/prestările de servicii prevăzute la alin. (2) furnizorii/prestatorii nu vor înscrie taxa colectată aferentă. Beneficiarii vor determina taxa aferentă, care se va evidenţia în decontul prevăzut la art. 156^2, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă. Beneficiarii au drept de deducere a taxei în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 - 147^1."
Deci faceti inregistrarile urmatoare:
cl.3 = 401Furnizori si
4426Tva deductibil = 4427Tva colectat
LIVIU NISTEA a scris:
Factura se va inregistra cu mentiunea taxare inversa si nu se va deduce TVA.

In contabilitate folosim conturi si contari, nu "taxare inversa".

@dutescu maria
Se deduce si se colecteaza TVA in acelasi timp, prin inregistrarea contabila mentionata de colega mea mai sus. In programul de contabilitate trebuie sa existe optiunea de a selecta "taxarea inversa".

Trebuie mentionata achizitia separat atat in decontul de TVA, cat si in declaratia 394.

Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxarea inversa la tva carmen72 carmen72 Va rog sa ma ajutati?? Ce inseamna taxarea inversa??? cine plateste tva-ul de fapt??? am inteles ca furnizorul scrie taxare inversa pe factura, beneficiarul ... (vezi toată discuția)
Tva sfarghiuelena sfarghiuelena Va rog sa-mi spuneti ce se trece la rubrica TVA, incepand cu ianuarie 2013,in cazul livrarii de mat.lemnos(taxare inversa)?Precizez ca sunt furnizor de mat. ... (vezi toată discuția)
Taxarea inversa maka67 maka67 BUNA ZIUA, LA TAXAREA INVERSA, BENEFICIARUL VA PLATI TVA -UL EFECTIV LA STAT, NU?Am un diferend cu un beneficiar care spune ca nu este asa. Multumesc. (vezi toată discuția)