Codul fiscal stabileste ca taxarea inversa se aplica numai pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii in interiorul tarii, atata timp cat si furnizorul, si beneficiarul sunt inregistrati in scopuri de TVA. Prin aplicarea taxarii inverse, furnizorul nu mai factureaza cu TVA catre clientul sau, iar clientul inscrie taxa aferenta achizitiei in decontul de TVA ca taxa colectata si taxa deductibila.
Codul Fiscal, art. 160, alin.(3) prevede ca:
"(3) Pe facturile emise pentru livrările de bunuri/prestările de servicii prevăzute la alin. (2) furnizorii/prestatorii nu vor înscrie taxa colectată aferentă. Beneficiarii vor determina taxa aferentă, care se va evidenţia în decontul prevăzut la art. 156^2, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă. Beneficiarii au drept de deducere a taxei în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 - 147^1.
(4) De aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atât furnizorii, cât şi beneficiarii. Prin norme se stabilesc responsabilităţile părţilor implicate în situaţia în care nu s-a aplicat taxare inversă."
E bine sa cititi si pct. 82 din Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice privind aplicarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Este vorba de livrare de porumb, intre 2 persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA cf art 153, livrare in interiorul tarii.Eu vad situatia asa: furnizorul face factura fara TVA, mentioneaza ca este taxare inversa, beneficiarul calculeaza si mentioneaza pe factura TVA-ul pe care il vireaza la stat.Tot beneficiarul trece in decont TVA ul atat la deductibil cat si la colectat.Spuneti-mi daca gresesc undeva.
Aveti raspunsul meu, dupa ce ati pus prima oara intrebarea.
Beneficiarii vor determina taxa aferentă, care se va evidenţia în decontul prevăzut la art. 156^2, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă.
Prin urmare TVA-ul nu se varsa efectiv la buget.