avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... INCHIRIERE GARSONIERA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

INCHIRIERE GARSONIERA

Sunt persoana fizica proprietar al unei garsoniere.Doresc sa inchiriez garsoniera catre angajata unei firme careia ii plateste firma chiria.Aceasta persoana mi-a platit 550lei contravaloarea chiriei pe o luna si 400 de lei garantie.Trebuie sa inregistrez contractul de inchiriere la Administratia Fiscala.Am urmatoarele intrebari:

1.durata contractului inregistrat la Administratia Fiscala poate fi fractiune de an sau fractiune de luna de exemplu de 1 luna sau de 1 luna si 13 zile?

2.garantia solicitata este supusa impozitarii?tin sa reamintesc ca suma respectiva a fost platita de angajator chiriasei; ce obligatii am eu?ce obligatii are angajatorul in legatura cu aceasta suma?ce obligatii are chiriasa?

3.chiriasa doreste ca eu sa-mi fac un cont in banca in care angajatorul ei sa-mi plateasca chiria pentru ea.este normal?adica chiriasa nu ar trebui sa-si faca un cont in care angajatorul sa-i vireze banii pentru chirie iar ulterior chiriasa sa-mi inmaneze suma respectiva?ce riscuri(daca exista) exista pentru mine daca accept ca angajatorul ei sa-mi vireze banii de chirie direct in contul meu atat timp cat nu exista un contract intre mine si angajatorul ei

4.eu nu am domiciliul in localitatea in care este garsoniera pe care vreau sa o inchiriez .Cum procedez sa inregistrez contractul la Administratia Financiara din localitatea in care este garsoniera intrucat chiriasa nu doreste sa vina in localitatea unde am eu domiciliul pentru a inregistra la administratia de acolo contractul?

Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:35, 26 Noiembrie 2012
1. Da, se poate.
2. Nu, consider ca nu se plateste impozit, avand in vedere ca nu este un venit.
Aveti obligatia de a inregistra contractul la AFP in termen de 15 zile.
Angajatorul are toate obligatiile asumate in contract. Chiriasa are aceleasi obligatii asumate in contract. Deci aveti grija ce scrieti in contract.
3. Este normal, dar nu va poate obliga. Riscul este sa nu primiti banii, caz in care purcedeți la evacuarea chiriașei.
4. Contractul se inregistreaza la AFP-ul din orasul unde aveti dvs. domiciliul, nu exista alternativa. Nu trebuie sa fie prezenta si chiriasa. Semnati contractul in orasul unde este locuinta si in termen de 15 zile inregistrati contractul la AFP.
Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru raspunsurile transmise.Legat de acelasi subiect mai am o intrebare:
5.Parintii mei locuiesc in orasul in care se afla garsoniera respectiva.Este posibil sa inchei un contract de comodat cu parintii mei in legatura cu garsoniera iar acestia sa inchirieze catre respectiva chiriasa iar contractul de inchiriere sa fie inregistrat la Administratia Financiara din orasul in care se afla garsoniera?
5. Nu, in nici un caz. Impozitul este platit de proprietar, care este de altfel si singurul capabil sa semneze un contract de inchiriere. Parintii, chiar cu contract de comodat ar detine doar un drept de locatiune gratuita, nimic mai mult.
Va multumesc frumos pentru raspunsurile prompte.Revin cu o noua solicitare care sa detalieze raspunsul dumneavoastra la intrebarea nr.4:am luat formularele de contract de la Administratia Financiara unde se afla garsoniera.am completat partea mea din contract,am dat chiriasei sa completeze partea ei,s-a semnat contractul de ambele parti,chiriasa mi-a dat si copia dupa buletinul ei.Ma duc cu contractul la Administratia Financiara unde se afla garsoniera si solicit ca de acolo dosarul referitor la inchirierea garsonierei sa fie trimis la Administratia Financiara unde am eu domiciliul in cartea de identitate.Bineinteles pentru acest demers voi plati catre prima Administratie Financiara o taxa.
1.formularul de contract pe care il iau de la Administratia Financiara unde este garsoniera este valabil si la Administratia Financiara unde am domiciliul din cartea de identitate?
2.chiriasa trebuie sa fie prezenta cand depun eu dosarul la prima Administratie?
3.este posibil acest demers cu transmiterea dosarului de la o administratie la alta ?
1. Formularul acela este un contract tipizat si eu personal va recomand sa nu il folositi.
Folositi mai degraba asta: www.avocatnet.ro/content/con...

2. Nu, chiriasa nu trebuie sa fie prezenta. Totusi, AFP-ul nu cred ca va accepta sa depuneti contractul acolo.

3. Nu cred ca este posibil. Mai repede trimiteti dvs. prin posta contractul la AFP-ul dvs. alaturi de declaratia fiscala.

Alte discuții în legătură

Contractul de inchiriere Iness01 Iness01 Daca locuinta se afla in Bacau, contractul de inchiriere trebuie facut obligatoriu in Bacau sau se poate incheia si in Bucuresti? Se incheie la finante sau la ... (vezi toată discuția)
Inchiriere garsoniera PIFOU PIFOU Buna ziua, Vreau sa inchiriez o garsoniera catre o persoana.Am incheiat un precontract cu acea persoana dar aceasta s-a consultat cu angajatorul ei si cand ... (vezi toată discuția)
Chirii mihaelasoltinschi mihaelasoltinschi Am inchiriat un apartament de doua camere la trei tineri proveniti din plasament avand varste cuprinse intre 21 si 22 de ani spunand ca sunt angajati. Am ... (vezi toată discuția)