avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... perioada stimulentului de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

perioada stimulentului de insertie

tata daca solicita stimulentul de insertie ,pe perioada pana implineste copilul 2 ani,angajatorul il poate da afara din serviciu
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:49, 20 Noiembrie 2012
Conform art. 25 din OUG 111/2010, este interzis angajatorului sa inceteze raporturile de munca sau de serviciu in cazul salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie. Se cunoaste, de asemenea, ca angajatul revenit din CCC, nu poate fi concediat pe o perioada de pana la 6 luni, perioada considerata de acomodare.

Daca angajatul a revenit la serviciu inainte de expirarea CCC in varsta de 1 an, si se afla in plata stimulentului de insertie, aceasta interdictie de concediere nu va fi doar pentru o perioada de pana la 6 luni, ci, logic, pana cand copilul sau va implini varsta de 2 ani.
deci daca nu va sta in ccc,caci am inteles ca poate beneficia direct de stimulentul de insertie fara a sta vreo zi in ccc,in acest caz nu poate fi dat afara pe perioada pana implineste copilul 2 ani ?
Pentru a beneficia de stimulent, nu este necesar ca persoana solicitanta sa stea in CCC o anumita perioada de timp pana cand copilul se apropie de varsta de 1 an. Este necesar doar sa efectueze concediul postnatal obligatoriu de 42 de zile, dupa care se poate reintoarce la serviciu.

De asemenea, avand in vedere ca legea nu prevede un termen limita pana la care salariata/salariatul trebuie sa revina la serviciu pentru a putea beneficia de stimulent (se prevede doar ca aceasta revenire trebuie sa aiba loc pana la data expirarii CCC in varsta de pana la 1 an), de aici se poate deduce ca persoana beneficiara poate incepe sa realizeze venituri chiar si cu o zi inainte de expirarea CCC.

In plus, art. 7 din OUG 111/2010 prevede ca: Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
IGHI, utilizator
In conformitate cu art.21 din Ord.96/2006 privind protectia maternitatii, angajatorului ii este interzis sa dispuna incetarea raporturlilor de munca sau de serviciu in cele 6 situatii bine definite si preluate de altfel si de O.111/2010,la art. 25 alin 2,litera a si b compl. si modificata pana la 31.10.2012.
1. IGHI a scris:

...De asemenea, avand in vedere ca legea nu prevede un termen limita pana la care salariata/salariatul trebuie sa revina la serviciu pentru a putea beneficia de stimulent (se prevede doar ca aceasta revenire trebuie sa aiba loc pana la data expirarii CCC in varsta de pana la 1 an), de aici se poate deduce ca persoana beneficiara poate incepe sa realizeze venituri chiar si cu o zi inainte de expirarea CCC.

In plus, art. 7 din OUG 111/2010 prevede ca: Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.


2. Prin Legea 166/09.10.2012 s-a modificat OUG 111/2010 care acum spune:

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.



crynaku:

Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie julia2 julia2 Buna ziua, Copilul meu implineste 1 an pe 04.07.2013,beneficiez de stimulent daca imi reiau activitatea pe 25.06.2013?( am optat pentru CCC de 2 an ... (vezi toată discuția)
Dreptul la stimulent insertie 500 de lei gabrielavoinea gabrielavoinea Buna ziua! Am nascut in februarie 2012, lucrand in invatamant si nefiind cadru didactic titular la vremea aceea, am optat pentru CCC de 2 ani. Dar s-a ivit ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie casandralin casandralin am optat pentru CCC timp de doi ani ( am nasc e 03.03.2013 si teoretic voi sta in CCC pana pe 03.02.2015). Am inteles de o colega ca s-a modificat legislatia ... (vezi toată discuția)