avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit apartament platit doar pe numele unuia din ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit apartament platit doar pe numele unuia din proprietari

Buna ziua,

O familie sot - sotie au cumparat in 1969 un apartament.
Pe contractul de cumparare figurau ambii.
Pe vremea aceea, in 1969, la Administratia Financiara s-a facut un rol pe numele sotului.
Familia si-a platit impozitul pe apartament an de an fara nici o problema, pe acel rol pe numele sotului.
Sotul a decedat anul acesta.
Sotia s-a dus la Administratia Financiara sa ceara un certificat de atestare fiscala pentru succesiune, si doamna de acolo, "tare amabila" a inceput sa tipe ca nu are cum sa-i elibereze actul, ca (sotia) nu e in regula cu plata impozitului, ca (sotia) nu si-a platit niciodata impozitul ... etc
Revin si specific impozitul este platit la zi pe intreg apartamentul, adica nu mai are nimic de plata pe acest an, numai ca e pe numele sotului.

Va rog sa ma ajutati cu raspuns la aceasta situatie:

- a facut o declaratie de impunere cu data de astazi.
- i-a calculat cat ar trebui sa plateasca impozitul pe ultimii 5 ani, pe partea ei de apartament, adica 50%; acestia se vor compensa cu banii platiti in plus de sot.
- in plus trebuie sa platesca penalizari pentru intarzierea declararii proprietatii, ceea ce nu mi se pare corect, avand in vedere ca apartamentul a fost cumparat in 1969 si ca persoanele au fost de buna credinta si au platit la zi impozitul, si nu aveau de unde sa stie ca trebuie sa figureze amandoi cu cate 50%.

Este legal ce au facut cei de la Administratia Financiara?
Exista vreo posibilitate sa nu plateasca aceste penalizari?

Va multumesc frumos pentru raspuns.
Dana
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 14:00, 25 Noiembrie 2012
Va sfatuiesc sa va inscrieti in audienta la directorul directiei de impozite si taxe si sa prezentati situatia dvs in vederea solutionarii.

Mama dvs nu avea de ce sa mai faca o declaratie de impunere. Spuneti ca pe contractul de vanzare cumparare figurau amandoi sotii- si acum pe acel contact figureaza amandoi, a schimbat cineva contractul ? Cu siguranta nu.

Costituire si gestionarea rolurilor nominale unice se face de catre inspectorii de specialitate din cadrul directiei de impozite si taxe locale.

Indiferent cum a fost constituit un singur rol nominal unic(cu cei doi coproprietari : tatal si mama) sau cele doua roluri nominale unice ( unul pentru tatal dvs si unul pt mama dvs fiecare cu cota de detinere de 50%) trebuia ca directia de impozite si taxe sa va instiinteze.

In fiecare an trebuia sa primeasca atat tatal cat si mama dvs , conform H.G. 1723/2004 art 5 o scrisoare sau fiecare cate o scrisoare insotita de o instiintare la plata :
Art. 5. - În prima lună a anului primarii comunică fiecărui contribuabil, în scris, principalele activităţi de interes public desfăşurate în anul încheiat, precum şi obiectivele şi sarcinile pentru anul în curs, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.
de pe site-ul DITL sector 1:
[ link extern ]

In anexa nr. 2 , unde este prezentat un ghid de elaborare a scrisorii anuale a primarului exista si o nota:
"NOTÃ:
Scrisorii i se anexează "Înştiinţarea de plată" referitoare la obligaţiile fiscale pentru anul în curs, precum şi precizări privind facilităţile la achitarea acestora şi modalităţile de plată. ".

Prin urmare atat tatal cat si mama dvs trebuiau sa fie instiintati ca au de plata impozit pe cladire.
Corect. Fiind rolul doar pe numele sotului, scrisoarea a venit anual numai pe numele lui cu valoarea de plata a impozitului pentru intreg apartamentul.
Mentionez ca actul de cumparare este din anul 1969 cu ambii soti trecuti.
Nu a schimbat nimeni acel act pana in prezent.
Numai ca acum cand are nevoie de Certificat de atestare fiscala pentru dezbaterea succesiunii, a intampinat probleme, ca vezi doamne nu a platit niciodata impozit pe numele ei.
Nu sunt restante, numai ca Administratia Financiara spune ca sotia trebuia conform noului Cod fiscal sa vina si sa declare ca este copropritara.
Daca se poate as dori un raspuns de la o persoana specializata in acest domeniu.

Multumesc mult!
In primul rand raspunsul lui @carmen 01011958, este foarte clar si explicit, parerea mea. :)

Felul cum a procedat aceea functionara este incorect, habar nu are cum sa adauge un coproprietar in programul informatic, tinand cont ca impozitul era achitat la zi. Tot ce va explic tine de programul informatic, iar respectiva trebuia sa adauge coproprietarul cu ultima zi a anului 31.12.2011, pt a calcula impozitul cu prima zi a anului 2012 si dupa aceia sa imparte suma achitata pt intreg anul la cele doua roluri, fara a genera penalizari.

Pana in 2010, exista un singur rol pt sot/sotie, platind doar pe numele unuia dintre ei, dupa aceasta data primariile si-au dezvoltat programul informatic, prin prisma faptului ca acel singur rol de 100%, sa fie impartit pe cota parte de detinere conform actelor existente la dosarul fiscal. Cereti dosarul fiscal aratati-le existenta actului la dosarul fiscal din 1969, faceti dovada chitantelor achitate(2-3 din ele), intrebatii rostul obligarii mamei dvs de a declara inca o data acel imobil?

Exact cum vi sa spus mai sus, mergeti la director in audienta, eu zic ca o discutie cu seful de serviciu este inutila tinand cont ca acesta semneaza Decizia de impunere, ar fi trebuit sa vada ca mama dvs, este deja coproprietar si nu trebuia impusa pe ultimii 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rol nominal unic vs rol comun sot-sotie George Stancu George Stancu Buna ziua. Zilele trecute, fiind in cladirea Directiei taxe si impozite locale, am surprins o discutie intre un inspector,angajat al directiei si un ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, Împreună cu fosta soție deținem același apartament, ... iulian55 iulian55 Bună ziua, Împreună cu fosta soție deținem același apartament, aveam aceiași adresă, deci suntem coproprietari. Este normal ca impozitul pe apartament ... (vezi toată discuția)
Proprietari (coproprietari/sot si sotie) ai unui imobil diana.fircea.ext@zeiss.com diana.fircea.ext@zeiss.com Buna ziua! 1Daca sunt 2 proprietari (coproprietari/sot si sotie) ai unui imobil Fiecare trebuie sa aibe deschis un cod fiscal (ROL fiscal) la Finante , sau e ... (vezi toată discuția)