avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva

Va rog, sa-mi spuneti si mie ce fel de impozit este tva ?
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 22:47, 1 Februarie 2009
Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect deoarece se aplica pe fiecare stadiu al circuitului economic al produsului final, asupra valorii adaugate realizate de producatori, inclusiv asupra distributiei catre consumatorul final.
Valoarea adaugata este egala cu diferenta dintre vanzarile si cumpararile aceluiasi stadiu al circuitului economic sau diferenta rezultata scazand din valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate valoarea bunurilor achizitionate si a serviciilor receptionate, intr-o perioada de timp, de regula lunar.
Impozit indirecte pt.ca nu se stabileste direct si nominativ asupra subiectului impozitului, ci se aseaza asupra vanzarii bunurilor (de consum, de lux, etc.) si serviciilor (de transport, hoteliere, spectacole, etc.).
Daca impozitele directe vizeaza venitul si/sau averea, impozitele indirecte vizeaza cheltuirea acestora. Impozitele indirecte:TVA, taxe de consumatie sau accize, monopoluri fiscale, taxe vamale si taxe de inregistrare si de timbru. Impozitele indirecte = plătitorul le colectează de la consumator, plătitorul e diferitde pers. care suportă impozitul.

Si atunci, impozitele directe care sunt?
Celelalte: impozit pe profit, pe dividende;impozit pe venit; impozit pe veniturile microîntreprinderilor


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare tva la accize. coralya50 coralya50 La acciza fiind o taxa (\"Taxa suportata de consumatori, una din formele cele mai raspandite ale impozitelor indirecte, care se include in pretul de vanzare al ... (vezi toată discuția)
"tva inclus" - cine suporta riscul? ContSters20980 ContSters20980 Recenta modificare a cotei TVA (ca si cea cu 5% din 2008) a condus la diverse \"turbulente\" in contractele in care pretul era prevazut \"cu TVA inclus\", ... (vezi toată discuția)
Tva la livrari intracomunitare Alina Contabila Alina Contabila TVA este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunurilor si serviciilor. In cazul livrarilor intracomunitare, care sunt operatiuni scutite cu ... (vezi toată discuția)