avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aplicarea art 320 in cazul unui proces cu mai multi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Aplicarea art 320 in cazul unui proces cu mai multi inculpati

Buna ziua, am urmatorul caz pentru care v-as fi recunoscator daca ati putea sa dati o lamurire:
Caz de inselaciune in conventii art. 215 alin. 1,2,3 si 5 (prejudiciu aprox. 2.000.000 lei noi impartit pe fiecare membru al grupului si incadrari diferite in ceea ce priveste alin. 5), unii inculpati recunosc fapta de pe urmarire penala, altii nu. La prima instanta, daca unii aleg aplicarea art. 320 ind. 1 cpp, mai pot fi audiati cu privire la ceilalti coinculpati? Aplicarea art. 320 in cazul lor se poate transforma in marturie contra inculpatilor care nu au recunoscut, avand in vedere ca la dosarul cauzei exista convorbiri telefonice asupra carora Parchetul precizeaza ca inc. "x" care a recunoscut fapta l-a contactat pe inc. "y" care nu a recunscut fapta, insa acea convorbire evident il incrimineaza pe inculpatul care merge pe nerecunoastere?
De asemenea, exista posibilitatea de a alege art. 320 si de a nu mia da nici o declaratie, chiar daca inainte un avocat al apararii va solicita instantei sa puna in vedere inculpatului care alege 320 ca este necesara declaratia sa cu privire la participarea la infractiune a clientului sau care se considera nevinovat? Sau poate instanta sa nu aplice 320 sau sa nu disjunga cauza pentru a obliga inculpatul la declaratii?

Va multumesc cu anticipatie!
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 10:56, 26 Noiembrie 2012
Din punctul meu de vedere inculpatii care inteleg sa beneficieze de disp art. 320, nu vor mai da alte declaratii, in afara aceleia prin care inteleg sa beneficieze de art. 320.
Vor fi audiati pe larg si se vor administra probe numai in ceea ce priveste pe cei care nu vor sa beneficieze de aceste disp.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Sa inteleg ca nici daca se solicita de catre unul din avocati in mod expres acest lucru, instanta nu va putea dispune inculpatului sa fie audiat sau sa raspunda macar la o intrebare, cu unul dintre coinculpati?
De asemenea, aveti idee daca se poate beneficia de prevederile art 74^1 care intr-adevar a fost declarat neconstitutional in luna mai 2011, avand in vedere ca faptele au fost facute in perioada martie-aprilie 2011 si ca prejudiciul ramas neacoperit este de aprox. 10.000e? Adica daca s-ar achita integral s-ar putea sanctiona cu amenda inculpatul?

Inca o data multumesc pt amabilitate!
Din moment ce inculpatul recunoaste in totalitate fapta retinuta in sarcina sa, avocatul inculpatului care nu recunoaste fapta, teoretic nu ar avea niciun interes sa produca probe impotriva interesului clientului sau.
In ceea ce priveste aplicarea disp art 74"1 puteti solicita cu motivarea aplicarii legii mai favorabile care a fost in vigoare o perioada de timp.
In subsidiar solicitati aplicarea circumst atenuante constand in comportamentul inc dupa sav faptei prin acoperirea prejud.
Mult succes
Multumesc mult pt. raspuns. Avocatul inculpatului care nu recunoaste fapta, doreste ca inainte de aplicarea art. 320 sa puna in vedere judecatorului ca, in cazul in care inculpatul doreste sa se foloseasca de prevederile art. 320, este necesar ca acesta sa precizeze daca inculpatul "y" (cel care nu recunoaste fapta) a fost sau nu implicat in activ. infractionala. Este posibil ca din aceasta cauza, judecatorul sa nu acorde 320 inculpatului care il doreste, pentru a il obliga sa declare pe parcursul procesului tot ceea ce stie despre cauza si coinculpati?
Dreptul la audiere pentru a pune intrebari exista oricum.
Nu conteaza ca recunoaste pentru ca poate fi intrebat de avocatul celorlalti inculpati.

Alte discuții în legătură

Art. 320 ind. 1 c. proc. pen. - situația în care sunt mai mulți inculpați Patrick_ Patrick_ Conform unui comunicat al ICCJ: << - prin Decizia nr. 17/2012, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare juridica KINGA LUPEA KINGA LUPEA La judecarea in prima instanta a infractunii de omor calificat am solicitat in favoarea inculpatului aplicarea art.320 indice 1 C.proc.pen dar inainte am ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-procedura simplificata anditaru anditaru Unde gasesc art. care se refera la recunoasterea faptelor si scaderea pedepsei cu o treime? (vezi toată discuția)