avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare juridica

La judecarea in prima instanta a infractunii de omor calificat am solicitat in favoarea inculpatului aplicarea art.320 indice 1 C.proc.pen dar inainte am soliciat si punerea in discutie a schimbarii incadrarii juridice in lovituri cauzatoare de moarte fara administrarea de probe noi ci doar in baza celor instrumentate la urmarirea penala
Judecatorul mi-a spus ca e imosibil sa solicit asa ceva si nu a pus in discutie aceasta problema lasand cauza in pronuntare?
Ce parere aveti?:(
Cel mai recent răspuns: ContSters170716 , utilizator 22:15, 24 Mai 2011
In situatia in care ati solicitat aplicarea disp.art.320 ind.1 c.pr.pen, si ati aratat rituos,ca nu mai solicitati alte probe in apararea inculpatului ,pe care il aparati,instanta avand acea invinuire recunoscuta este normal,ca nu se mai poate discuta schimbarea incadrarii juridice.
Fata de aceasta incadrare,cea initial retinuta in sarcina inculpatului,pe care acesta trebuie sa o recunoasca si de altfel a si recunoscut-o probabil,instanta urmeaza a se pronunta cu privire la pedeapsa care va fi aplicata,urmand a dispune si reducerea acesteia cu 1/3
Deci daca este recunoscuta invinuirea de catre inculpat ,aceasta fiind recunoscuta pentru fapta pentru care a fost incriminat,nu se mai poate discuta despre o noua incadrare.
Daca colegii de forum au alte opinii...
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Recunoasterea, in etapa urmaririi penale sau pana la judecarea cauzei, in prima instanta , pana la cercetarea judecatoresti, conduce la reducerea cu 1/ 3 din limitele prevazute de lege pentru infractiunea savarsita.
Da dar atunci ce sens are aliniatul 6 din art.320 indice 1C.proc.pen.?
Puteti spune in ce circumstante s-a savarsit fapta de ati solicitat schimbarea incadrarii?
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
ContSters178374, utilizator
Ordinea corecta ar fi :
1) pana la debutul cercetarii judecatoresti inculpatul recunoste savarsirea faptelor retinute in rechizitoriu si solicita judecarea numai pe baza probelor administrate la urmarirea penala pentru a beneficia de reducerea limitelor pedepsei;
2) solicitarea schimbarii incadrarii juridice deoarece inculpatul a recunoscut doar faptele nu si incadrarea.

Alte discuții în legătură

Schimbare incadrare juridica ioana17 ioana17 Am o curiozitate, se mai poate cere schimbarea incadrarii juridice in cazul in care cauza se judeca potrivit procedurii prev de art 320 ind. 1 C.p.p.?In speta ... (vezi toată discuția)
Art.320 ind.1 c.proc.pen.-pot sa revin asupra recunoasterii vinovatiei in apel? gemi gemi in instanta de fond sa mers pe art 320 ind 1 dar sa primit pedepsa max acum suntem la faxa de apel mai pot renunta as vrea neaparat sa se judece dosarul ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea in totalitate a faptelor din rechizitoriu art. 320 indice 1 c.pr.pen. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In art 320 ind. 1 alin 2 C.pr.pen. se prevede ca nu se admit decat inscrisuri in circumstantiere. Daca se depun insa inscrisuri care combat faptele descrise ... (vezi toată discuția)