avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare juridica

La judecarea in prima instanta a infractunii de omor calificat am solicitat in favoarea inculpatului aplicarea art.320 indice 1 C.proc.pen dar inainte am soliciat si punerea in discutie a schimbarii incadrarii juridice in lovituri cauzatoare de moarte fara administrarea de probe noi ci doar in baza celor instrumentate la urmarirea penala
Judecatorul mi-a spus ca e imosibil sa solicit asa ceva si nu a pus in discutie aceasta problema lasand cauza in pronuntare?
Ce parere aveti?:(
Cel mai recent răspuns: ContSters170716 , utilizator 22:15, 24 Mai 2011
Mie mi se pare clar ca se recunoaste doar vinovatia nu si incadrarea juridica. Pai atunci ce ne facem cu individualizarea sanctiunilor in dreptul penal? Si cu rolul activ spus mai sus?
Sa presupunem prin absurd ca inculpatul vine prin rechizitoriu cu o talharie si de fapt este furt.
Ce face judecatorul? Se face ca nu vede ca este furt si-l condamna pentru talharie reducand pedeapsa aducand-o aproape de furt? E absurd. :O
Articolul respectiv din codul de procedura penala este pentru a ajuta la accelerarea judecatii, si este introdus pentru a i se da un "premiu" celui in cauza pentru ca nu vrea sa piarda timpul justitiei. Adica nu sta si "trage" de un dosar ani in sir pentru a mai sta putin "afara".
Pai in cazul de fata ce timp s-a pierdut printr-o discutie de schimbare de incadrare juridica?
florinraican a scris:

Ordinea corecta ar fi :
1) pana la debutul cercetarii judecatoresti inculpatul recunoste savarsirea faptelor retinute in rechizitoriu si solicita judecarea numai pe baza probelor administrate la urmarirea penala pentru a beneficia de reducerea limitelor pedepsei;
2) solicitarea schimbarii incadrarii juridice deoarece inculpatul a recunoscut doar faptele nu si incadrarea.

=D>=D>=D>=D>=D>
Absolut corect.
In mod obligatoriu instanta trebuia sa puna in discutie cererea dvs.
Verificati in incheiere sau in motivarea sentintei daca s-a mentionat cererea dvs si faceti recurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare incadrare juridica ioana17 ioana17 Am o curiozitate, se mai poate cere schimbarea incadrarii juridice in cazul in care cauza se judeca potrivit procedurii prev de art 320 ind. 1 C.p.p.?In speta ... (vezi toată discuția)
Art.320 ind.1 c.proc.pen.-pot sa revin asupra recunoasterii vinovatiei in apel? gemi gemi in instanta de fond sa mers pe art 320 ind 1 dar sa primit pedepsa max acum suntem la faxa de apel mai pot renunta as vrea neaparat sa se judece dosarul ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea in totalitate a faptelor din rechizitoriu art. 320 indice 1 c.pr.pen. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In art 320 ind. 1 alin 2 C.pr.pen. se prevede ca nu se admit decat inscrisuri in circumstantiere. Daca se depun insa inscrisuri care combat faptele descrise ... (vezi toată discuția)