avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... schimbare incadrare juridica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

schimbare incadrare juridica

Am o curiozitate, se mai poate cere schimbarea incadrarii juridice in cazul in care cauza se judeca potrivit procedurii prev de art 320 ind. 1 C.p.p.?In speta mea inculpatul este trimis in judecata pt furt calificat (209 alin. 1 lit. a, g, i) si a recunoscut comiterea faptei in faza de urmarire penala. Ideea e ca uitandu-ma mai atent am constatat ca inculpatul nu a intrat prin efractie(deci nu se aplica si lit. i), motiv pt care vreau sa cer schimbarea incadrarii. Luni este primul termen de judecata....ei bine, cum sa fac?ca e de preferat sa se aplice procedura noua in baza careia i se scade pedeapsa cu o treime...astept parerile voastre, cu multumiri anticipate pt interes..
Cel mai recent răspuns: ioana17 , utilizator 22:24, 23 Iulie 2011
Parerea mea este ca se poate. Recunoasterea faptei priveste aspectele de fapt (ca sa ma exprim pleonastic) ale spetei, pe cand incadrarea juridica priveste aspectele de drept.
In plus, daca declaratia inculpatului nu corespunde exact incadrarii cu care a fost trimis in judecata, oare mai putem vorbi despre o recunoastere a faptei?
Mai ales in aceasta situatie, zic eu, s-ar impune schimbarea incadrarii.

Concluzionand : Procedura prev. de art.320 ind.1 C.p.p. nu exclude discutarea problemelor de drept asupra incadrarii juridice facute de parchet prin rechizitoriu.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Tocmai, ca nu se mai poate vorbi de o recunoastere a faptei cu atat mai mult cu cat Codul se refera la "recunoasterea in totalitate a faptelor retinute in actul de sesizare a instantei".Deci pana la urma cred ca daca cer schimbarea incadrarii nu mai pot sa solicit judecata in baza 320 ind. 1
Sigur sa se poate. Daca veti citi art.320`1 alin.6 veti observa urmatoarele:,, In caz de solutionare a cauzei prin aplicarea alin.1, dispozitiile art.334 si 340-344 se aplica in mod corespunzator``. Schimbarea incadrarii juridice este reglementata de art.334 CPP.
Potrivit disp. art.263 C.p.p., rechizitoriul trebuie sa cuprinda, printre altele, incadrarea juridica a faptei, descrierea faptei si probele pe care se intemeiaza invinuirea.
Daca incadrarea juridica a faptei nu se reflecta in descrierea faptei, facuta prin rechizitoriu sau in probele administrate in faza de urmarire penala, s-ar putea vorbi nu de o schimbare a incadrarii, ci de o neregularitate a actului de sesizare.
Neregularitatea actului de sesizare poate fi constatata de instanta potrivit disp. art.300 C.p.p., fara a fi cazul, in speta, trimiterii cauzei la parchet pentru inlaturarea respectivei neregularitati.
Va multumesc mult pt lamuriri!Mi-am clarificat acum problema.Am sa solicit schimbarea incadrarii....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs loredana24 loredana24 buna seara. va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie. daca inculpatul nu a contestat incadrarea juridica la fond, o mai poate face in recurs? daca ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare juridica KINGA LUPEA KINGA LUPEA La judecarea in prima instanta a infractunii de omor calificat am solicitat in favoarea inculpatului aplicarea art.320 indice 1 C.proc.pen dar inainte am ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea in totalitate a faptelor din rechizitoriu art. 320 indice 1 c.pr.pen. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In art 320 ind. 1 alin 2 C.pr.pen. se prevede ca nu se admit decat inscrisuri in circumstantiere. Daca se depun insa inscrisuri care combat faptele descrise ... (vezi toată discuția)