avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art. 320 ind. 1 C. proc. pen. - situația în care ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art. 320 ind. 1 C. proc. pen. - situația în care sunt mai mulți inculpați

Conform unui comunicat al ICCJ:

<< - prin Decizia nr. 17/2012, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilind că:

Judecătorul care a soluţionat cauza conform procedurii prevăzute de art.3201 din Codul de procedură penală cu privire la unii dintre inculpaţi, nu devine incompatibil să judece acţiunea penală şi civilă cu privire la ceilalţi inculpaţi, în ipoteza în care trimiterea în judecată a tuturor inculpaţilor s-a făcut prin acelaşi rechizitoriu, pentru infracţiuni între care există stare de conexitate sau indivizibilitate.

Judecătorul devine incompatibil doar dacă în considerentele hotărârii pronunţate conform art.3201 din Codul de procedură penală şi-a exprimat părerea cu privire la soluţia ce ar putea fi dată în cauza disjunsă.
” >>

Să înțelegem de aici că disjungerea este obligatorie în acele cazuri?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 08:33, 5 Decembrie 2012
Solutia este discutabila. Disjungerea cauzei s-ar impune doar daca ar impiedica buna desfasurare a procesului penal. Pe de alta parte, trebuie asigurata o judecata unitara fata de toti inculpatii, care trebuie sa aiba parte de tratament de egalitate juridica. Recent, intr-o speta identica, in care asist un client, mai multi inculpati au ales sa uzeze de procedura speciala prevazutade 320`1 iar altii nu. Cei care au ales aceasta procedura speciala au fost audiati conform dispozitiilor legale, fara ca in privinta lor sa se mai administreze alte probe. Cei care au ales procedura obisnuita au fost audiati, s-au propus probe care urmeaza a fi administrate in cadrul aceluiasi dosar, fara ca judecarea cauzei sa se disjunga fata de acesti inculpati care au ales procedura obisnuita. Solutia va fi pronuntata de judecator cu privire la toti inculpatii, dupa ce se vor adminstra probele cu privire la inculpatii care au ales procedura obisnuita.
Si eu am un caz la fel.
Am mers pe.art 320 ind 1 CPP si tot merg la termene desi eu am pus concluzii de vreun an...
Am considerat ca se va face disjungere dar nu a fost asa.
Nici parchetul nu a vrut disjungere.
Asa este stimate coleg. In speta mea nici nu a invocat cineva chestiunea disjungerii.
Parchetul s-a opus pentru ca acesta considera ca s-ar declara apel in cauza si ar fi existat probleme cu dosarul.
Poate ca nu declara nimeni apel...
Problema este ca se tot administreaza probe pentru toti inculpatii si se pun intrebari si despre clientul meu.

La randul meu si eu mai pun intrebari la martori.
Si asa o procedura simplificata este...complicata...
După părerea mea în aceste cazuri ar trebui găsită calea de mijloc.

Întradevăr că cel mai „corect” din punct de vedere procedural ar fi ca instanța să se pronunțe deodată pentru toți inculpații. Pe de altă parte atunci când administrarea probelor pentru inculpații care merg pe provedura obișnuită este de durată poate că ar fi oportună disjungerea.

Cea mai mare problemă cred că este cea sesizată de D-l Lascoschi, adică cea cu privire la calitatea pe care o au coinculpații unii față de ceilalți și la valoarea probatorie a declarațiilor acesora. În situația în care cauza nu se disjunge, toți inculpații au calitatea de coinculpați în cauză, dar dacă pentru unii se pronunță condamnarea aceștia nu vor mai avea calitatea de coinculpați în cauză, cu tot ceea ce decurge din aceasta, inclusiv cu privire la declarațiile pe care le vor da în legătură cu cei pentru care procesul continuă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea art 320 in cazul unui proces cu mai multi inculpati unulaltul unulaltul Buna ziua, am urmatorul caz pentru care v-as fi recunoscator daca ati putea sa dati o lamurire: Caz de inselaciune in conventii art. 215 alin. 1,2,3 si 5 ... (vezi toată discuția)
Proces penal pentru evaziune fiscala, spalare de bani, aderare la grup infractional.....etc adelina032 adelina032 am si eu cateva nelamuriri.......sunt implicata intr-un dosar pt evaziune fiscala ,spalare de bani,aderare la gr.infractional,fals in inscrisuri sub semnatura ... (vezi toată discuția)
Art. 320 indice 1 georgeaboaice georgeaboaice Buna ziua ! Va rog, respectuos, sa imi explicati daca uzez de acest articol 320 indice 1 in cadrul procesual...asta inseamna ca efectiv mi se reduce pedeapsa ... (vezi toată discuția)