avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie in Canada, divort in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie in Canada, divort in Romania

Buna ziua, doresc ca sa va expun pe scurt cazul meu.
Sunt cetatean roman, am fost in Canada pentru o perioada de 4 luni cu viza turistica. Acolo am cunoscut o doamna , cetatenie canadiana si dorind sa raman ( dorinta a fost comuna) am incheiat o casatorie. Am avut pregatit inainte de casatorie si certificat de celibat eliberat de primaria orasului unde locuiesc. Dupa aproape 3 luni relatia -sa deteriorat vizibil si am hotarat sa ne despartim, am parasit Canada.
Eu doresc ca sa divortez, insa doamna nu doreste inca acest lucru motivand lipsa banilor pentru a-si angaja un avocat si in acelasi timp si dorinta de razbunare ca am hotarat sa o parasesc, nedorind ca sa ma mai recasatoresc in Romania, in cazul in care mi-as dori acest lucru.
Doamna respectiva nu a dorit sa imi dea certificatul de casatorie original si o suspectez ca l-a distrus la o criza de isterie... insa am copia xerox a certificatului si copiei certificatului ( am primit 2 acte de la Etat civil de Montreal).
Doresc sa ma ajutati cu o consiliere profesionala, cum pot divorta aici de aceasta doamna?
1. Este posibil sa divortez in Romania sau trebuie sa imi angajez un avocat in Canada, intrucat nu imi permit acest lucru.
2. In cazul in care doamna este insarcinata cu mine, acest lucru poate complica situatia mea?
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dinescu , Avocat 11:46, 28 Noiembrie 2012
Buna ziua!

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sau casatoriti cu cetateni straini pot inregistra in Romania schimbarea starii civile. Doar daca mai aveti cetatenie romana si ati inregistrat casatoria in cauza in registrul starii civile roman, puteti divorta in Romania. Altfel va vor fi aplicabile regulile de drept canadiene.

Cat priveste cea de-a doua problema, in Romania s-ar fi prezumat ca e copilul dumneavoastra, atat timp cat sunteti casatoriti in drept. Insa trebuie verificata legislatia canadiana cu privire la acest aspect.

Succes!

Va multumes frumos pentru raspuns.
Eu sunt cetatean roman, nu am rezidenta si nici cetatenie canadiana si nici nu imi doresc acest lucru. Nu stiu cum as putea inregistra certificatul de casatorie in romanie deoarece problema noastra este destul de complicata. Acel certificat in orignal este la sotia mea, eu am doar copiile xerox.
Eu am fost nevoit sa parasesc Canada deoarece intre noi a avut un conflict si am fost arestat si condamnat la o luna de inchisoare, acuzat de violenta conjugala. Mi s-a interzis contactul cu sotia mea timp de 18 luni. Deci nu am cum sa iau legatura cu ea iar un avocat canadian sa imi angajez nu imi permit deocamdata.
In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care s-au casatorit in strainatate, transcrierea certificatului de casatorie emis in strainatate trebuie facuta in localitatea unde cetateanul roman a figurat cu ultimul domiciliu si este necesar, pe langa multe alte documente, sa depuneti originalul certificatului de casatorie cu pricina. Ca atare, va aflati intr-o situatie cam "incomoda".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! căsătorie încheiată in romania, divorț in canada. ... AvramescuL AvramescuL Buna ziua! Căsătorie încheiată in Romania, divorț in Canada. Amândoi cetățeni români și canadieni. Fără nume schimbate după căsătorie, totul ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie canadiana-romana, drept de sedere in romania fara viza octavien octavien Buna ziua, FEtita noastra este nascuta in Canada, deci are cetatenia canadiana, dar i-am facut si certificat de nastere romanesc, deci are CNP in consecinta ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman- canadian a nascut in romania, si de-aici numai probleme avatar899 avatar899 Am venit in Romania cu ideea sa fiu langa familia si prietenii de aici pentru nasterea acestui copil. Totul frumos pana vine vorba de actele pentru ... (vezi toată discuția)