avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 193 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii conventii civile noiembrie.2012
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

conventii civile noiembrie.2012

am o conventie civila pe trei luni conducator autocar la institutiile publice.Nu este salariat.ce retineri trebuie facute?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:43, 25 Noiembrie 2012
Impozit, C.A.S. si C.A.S.S.

Din curiozitate, ce face un conducator de autocar la institutiile publice? In situatia data, cred ca persoana respectiva trebuia angajata cu C.I.M.
Conform art. 52 din Codul Fiscal, persoanele juridice sau alte entitati care conduc evidenta contabila au obligatia de a calcula si retine la sursa un impozit pe venit de 10% aplicat veniturilor din conventii civile. Acest impozit anticipat de 10% urmeaza a se regulariza prin depunerea declaratiei de venit realizat, in luna mai a anului urmator (formularul 200). Contractual se poate opta pentru retinerea la sursa de 16%, impozitul in acest caz fiind final.
Practic, in conditiile in care veniturile din conventii civile sunt supuse platii contributiilor sociale, este recomandabil sa se opteze pentru retinerea la sursa de 10% impozit pe venit, pentru ca prin declaratia 200 sa se deduca cheltuielile cu contributiile sociale.
Pentru a evita orice deficienta de interpretare, prin Ordonanta 15/2012 a fost introdusa precizarea ca aceste retineri la sursa nu se fac si pentru veniturile obtinute in baza contractelor civile de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
Pentru veniturile din conventii civile se datoreaza contributiile individuale la asigurarile de pensii si de sanatate (10,5% pensii si 5,5% sanatate). Contributiile se aplica venitului brut stabilit prin contract, se retin de catre platitorii de venituri si se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
Nu datoreaza contributii sociale asupra venitului din conventii civile persoanele care sunt deja asigurate la sistemul public de pensii pentru veniturile din salarii, care au calitatea de pensionari sau care sunt asigurate in sistemele neintegrate de pensii (ex. avocatii).
Baza lunara de calcul a contributiei la pensii nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 lei in prezent), iar baza lunara de calcul a contributiei de sanatate pentru venituri exclusive din conventii civile nu poate fi mai mica de un salariu minim pe tara (700 lei in prezent).
Incepand cu 1 iulie 2012, nu se mai datoreaza contributii la somaj.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii prestare de servicii mihovicidaniela mihovicidaniela ce retineri se fac la prestre de servicii la o persoana fizica? tot 10,% 0,5% si impozit tot la brut? (vezi toată discuția)
Colaborari cu persoane fizice Gabriela Cristina Gabriela Cristina Buna ziua, Ce fel de contract se poate incheia intre o organizatie non-profit si o persoana fizica (nu PFA), pentru prestarea unor servicii (ex: organizare ... (vezi toată discuția)
Declaratie 200 pt pfa si persoana fizica acatanas acatanas Pe parcursul anului 2012 am lucrat ca PFA in acelasi timp cu alte contracte civile de prestari servicii . Pentru activitatea desfasurata ca PFA depun ... (vezi toată discuția)