Buna ziua, va cer ajutorul in aflarea unor informatii cu privire la domiciliul parintelui nerezident. Prietenul meu are un copil cu cineva, s-a terminat procesul in urma caruia i s-a acordat custodie comuna si dorim sa stim unde are dreptul sa mearga cu copilul in intervalul zilelor de vizita sau in vacante, avand in vedere faptul ca el are declarat un domiciliu cu flotant in orasul unde locuieste si copilul (Marghita), el de fapt locuind in Oradea, fara flotant.
Va rog sa ne spuneti care este procedura legala in acest caz si daca este necesara declararea noului domiciliu si daca este nevoie de flotant, acestea declarandu-se la Protectia copilului din cadrul Primariei de care apartine copilul sau ce anume trebuie facut in acest sens.
Va multumesc anticipat.
Nu este obligatorie luarea copilului la domiciliul tatalui. Acesta isi poate vizita copilul la domiciliul lui sau iesi laplimbare de ex pentru a putea petrece cateva ore.
Daca insa parintele doreste sa il ia la el acasa, atunci va fi vorba despre domiciliu faptic al tatalui, indiferent de cel din acte. Nu trebuie declarat la protectia copilului, numai ca mama trebuie sa stie unde se afla copilul, iar daca este vorba de deplasarea in alta localitate, va fi putin mai dificil.
Atata timp cat va intelegeti nu exista probleme.
Daca noua locuinta are anumite carente ar putea exista probleme.
Nu stiu insa cum ati putea afla daca exista sau nu carente.
In mod normal, la stabilirea programului de vizita, Autoritatea Tutelara face si ancheta psihosociala, pentru a se constata in ce conditii va locui minorul in timpul gazduirii.
Daca mama minorului este in relatii nu tocmai amicale cu parintele nerezident, poate sa-i faca probleme, anume: declaratie in fals in fata autoritatilor; poate cere o alta ancheta psihosociala, la noua adresa.