Pensia de urmas se stabileste din pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
1. Daca decesul sotului s-a produs ca urmare a unui acident de munca dvs. veti beneficia de pensie de urma asa cum spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
2. Adica veti beneficia de pensie de urmas cu conditia sa nu aveti venituri profesionale (din prestarea unei activitati lucrative) mai mari de 740 lei lunar.
3. Mergeti la Casa de Pensii si luati lista cu actele necesare.
Multumesc mult pentru raspunsurile oferite
Ceea ce am omis sa scriu este faptul ca beneficiarul pensiei de urmas este fetita noastra - la data decesului tatalui, avea 1an si 3 luni - eu, sotia fiind salariata.
Am auzit faptul ca, copiii urmasi ai unei persoane decedate in accident de munca, primesc o pensie ca si cum decedatul, s-ar fi pensionat la limita de varsta intr-o emisiune TV stiri, si au facut referire la noua legea a pensiilor. Au mai facut mentiunea ca toate drepturile se primesc de la data aprobarii cererii.
Daca imi mai puteti da informatii suplimentare, capitol din lege, articol sau alineat, va multumesc anticipat.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.
2. Pentru ca atunci cand a decedat soutul nu indeplinea conditiile pentru pensie pentru limita de varsta i se va calcula pensie de invaliditate gr.I din care copilul va primi 50%.
3. Mergeti la Casa de Pensii si vi se vor da toate informatiile necesare.
Multumesc mult pentru raspunsurile primite.
sa auzim numai de bine