avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas pentru sotie-conditii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas pentru sotie-conditii

Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii in ceea ce priveste pensia de urmas pentru sotie.
Situatia este in felul urmator: tatal meu a decedat in urma cu 5 ani la varsta de 58 de ani. (cancer pulmonar- a fost incadrat in gradul 2 de handicap). Mama mea are in prezent varsta de 55 de ani. Vreau sa stiu daca mama poate beneficia de pensie de urmas, in ce conditii si la ce varsta. Ea nu are pe cartea de munca toti anii de vechime pe care realmente ar fi trebuit sa ii aiba (vesnica situatie in care angajatorul profita at poate de mult de situatia nefavorabila in care se afla angajatii). In prezent are carte de munca, insa desi lucreaza aproximativ 13-14 ore/ zi, in cartea ei de munca sunt pontate doar 2 ore (pentru ca angajatorul sa nu plateasca prea mult impozit pentru salariul ei "colosal").
De asemenea vreau sa aflu si ce pontaj i-ar reveni din pensia tatalui.

Va multumesc si astept cu interes feedback-ul dumneavoasta.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:00, 29 Iulie 2012
1. Va redau din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

2. Asadar la data cand mama va indeplini varsta standard de pensionare (in functie de luna si anul nasterii) ea va putea sa aleaga intre pensia ei sau 50% din pensia stabilita pentru sotul decedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu sau pensie? AllyD AllyD Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas mihaela_1968 mihaela_1968 Daca un pensionar pe caz de boala a decedat, ce drepturi au sotia sa (care nu are venituri si nu e la varsta de pensionare) si fiul, elev? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor r3lutzu r3lutzu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Vreau sa stiu daca mama mea poate sa ia pensie de urmas,ea are varsta de 55 ani si sufera de o ... (vezi toată discuția)