Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 luni, de cand a primit diagnosticul, a avut concediu medical si a primit salariul integral. Mi s-a recomandat sa ii depun actele de pensionare. Mama mea este casnica, iar singurul ei venit il reprezinta salariul tatalui meu.
Si cum e mai bine sa il pensionez - ca avand vechime in munca sau pe caz de boala?
Daca nu il pensionez si intervine decesul, el fiind inca salariat, mama ce venit va avea?
In conditiile acestea, ce pot alege mai bine pentru mama mea?
1. - Pensie pentru limita de varsta poate solicita la varsta de 65 de ani.
- Daca are un stagiu de cotizare de cel putin 35 de ani poate solicita pensie anticipata partiala.
- Daca are un stagiu de cotizare de cel putin 43 de ani poate solicita pensie anticipata (fara diminuare).
2. - Poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.
3. - Indiferent de cand va avea loc decesul (inainte sau dupa pensionare) mama dvs. va beneficia, in prima faza, de pensie de urmas timp de 6 luni.
- Apoi cand va implini varsta standard de pensionare va beneficia de pensie de urmas toata viata.
- Varsta standard de pensionare a mamei este in functie de luna si anul nasterii.
- Cuantumul pensiei de urmas este de 50% din punctajul mediu anual realizat de sotul decedat.
Stagiul de cotizare al tatalui meu depaseste 43 de ani. In acest caz, daca va solicita pensie anticipata, mama mea va primi pensia de urmas doar 6 luni, urmand ca sa beneficieze de ea dupa ce va implini varsta standard de pensionare? Sau va avea continuitate? Mentionez ca mama nu a avut niciodata serviciu.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
Art. 87 Sotul supravietuitorcare nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1)beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.
2. Asadar:
- mama dvs. va beneficia, in prima faza, de pensie de urmas numai timp de 6 luni;
- la data implinirii varstei standard de pensionare va beneficia de pensie de urmas pe tot timpul vietii.
3. Daca spuneti luna si anul nasterii mamei va spun care ii este varsta standard de pensionare.
Mama indeplineste conditia de varsta incepand cu 01/10/2015(60 de ani si 2 luni).
Pentru pensie anticipata,tatal trebuie sa indeplineasca conditia de stagiu de 43 de ani,fara stagiul asimilat(armata,cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
Daca nu indeplineste acesta conditie,este mai avantajoasa pensia de invaliditate.