avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post

Buna ziua,
Ma numesc Ioana si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra.
In luna decembrie 2008 am fost anuntata ca postul pe care eu il ocup in firma se v-a desfiinta, drept urmare eu trebuia sa efectuez cele 20 de zile de preaviz si sa intru in somaj. Cum nu prea mi-a suras ideea am intrat in concediu medical pt ca mai aveam de efectuat 10 zile din preaviz. Acum sunt in a doua luna de medical incepand cu data de 2 febr 2009, si intentionez sa iau medical si in luna martie. In total voi avea 85 de zile de medical pe anul 2009.
Intrebarea mea este; Poate sa nu-mi plateasca medicalul?, (si care ar fi motivul),si daca pot primi salarii compensatorii (am citit pe forum ca da,daca se desfiinteaza postul si firma are inca activitate) si cum sa procedez?
Va multumesc,si astept sfatul dumneavoastra.


Ma tem ca nu inteleg exact ce doriti
Da contract de munca am avut si mi se va desface cu atr 65-prin desfiintarea postului meu.
Eu am fost asistent manager dar foarte bine poate angaja pe cineva in functia de secretara si v-a face aceeasi munca pe care eu am facut-o. Cred ca desfiintarea postului pe care eu il ocupam a fost un pretext de a ma da afara motivad ca firma este intr-o situatie dificila si drept urmare se vor lipsi de posturile mai putin importante-mi s-a spus.
Oricum eu acolo nu voi mai lucra .
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2009
ioana miu, utilizator
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 14:21, 5 Februarie 2009
Cu privire la platile compensatorii, trebuie retinut ca acestea se acorda numai in cazul in care la nivelul unei unitati din sectorul public intervine o concediere colectiva. Daca unitatea unde ati fost salariat are capital privat ori mixt, dispozitiile aplicabile in materia salariilor compensatorii sunt cele din contractul colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii. In aceasta situatie, se impune analizat continutul acestui contract si verificat in ce masura sunt stipulate astfel de plati in folosul persoanelor disponibilizate.
Capitalul este privat si continutul contractului colectiv de munca imi este necunoscut drept pt care nu stiu daca este stipulata si aceasta masura. Eu nu am primit la angajare decat contractul individual de munca , deci nu stiu daca este cuprinsa si aceasta masura.
Chiar daca nu exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate sau la nivel de ramura, aveti dreptul la salariu compensatoriu, cel putin 1 salariu conform CCMUN.
ioana miu a scris:

Capitalul este privat si continutul contractului colectiv de munca imi este necunoscut drept pt care nu stiu daca este stipulata si aceasta masura. Eu nu am primit la angajare decat contractul individual de munca , deci nu stiu daca este cuprinsa si aceasta masura.


La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi - art.78 alin.1 CCMN.
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior - art.247 C.mun.
acest salariu compensatoriu brut, se trece pe statul de plata, in mana salariatul ia mai putin. este corect asa, sau ia in mana un salariu brut?
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2009
Vioreld, utilizator

Alte discuții în legătură

Pozitii cor intr-un ifn Laura2806 Laura2806 Buna seara! As dori sa stiu si eu daca intr-o institutie fin nonbancara(IFN) angajatii pot fi incadrati in CIM cu pozitii ce contin cuvantul bancar?Nefiind o ... (vezi toată discuția)
Director girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Potrivit CAEN exista postul de \"director\" si ce pozitie are in cod? (vezi toată discuția)
Executare silita banca ionut214 ionut214 Buna ziua, Executarea silita se face in urma unui proces civil sau banca poate face executare silita fara proces? Mai exact in anul 2008 am ... (vezi toată discuția)