am facut o actiune in constatare vanzare-cumparare a unui teren si la dosarul cauzei am depus un contract de v-c ce avea trecut ca pret 30.000 (treizecimii lei) in loc de 3000 (treimii lei) cat era corect. La fel si in cererea de chemare in judecata, am strecurat aceeasi greseala, ca pretul platit este de 30.000 lei in loc de 3000 lei. Contractul de v-c este sub semnatura privata, nu este autentificat la notar. Ce ar trebui sa fac la primul termen de judecata? Sa spun ca s-a strecurat o greseala si sa cer corectarea acesteia, in conditiile in care si vanzatorii si martorii ar fi prezenti? sau as putea sa pun o cerere de indreptare pana la primul termen? #-o#-o
Art. 132. Cod proc. civ. - La prima zi de infatisare instanta va putea da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii precum si pentru a propune noi dovezi. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea facerii intampinarii. Cererea nu se socoteste modificata si nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta:
1. cand se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;
2. cand reclamantul mareste sau micsoreaza catimea obiectului cererii;
3. cand cere valoarea obiectului pierdut sau pierit;
4. cand inlocuieste cererea in constatare printr-o cerere pentru realizarea dreptului sau dimpotriva, in cazul in care cererea in constatare poate fi primita.
Multumesc mult de tot. Eram asa necajita ca am facut greseala asta.. nu prea am experienta si de asta nu stiam ce ar trebui facut. Ma bucur ca am o portita de scapare. Pentru documentatia cadastrala am depus contractul de v-c cu suma corecta, adica de 3000 lei. sper ca am facut bine.
nu am timbrat nimic, abia am trimis actele prin posta. termenul s-a dat pentru data de 17 ianuarie 2013. cum ar trebui sa procedez ca sa renunt la judecata? as putea apoi sa introduc o noua actiune cu acelasi capat de cerere, doar sa modific suma din c de v-c si din cererea de chemare in judecata?
Asupra inscrisului sub semnatura privata nu mai puteti interveni sa il modificati dupa ce a fost semnat de catre parti si martori.
Nu faceti modificari asupra substantei actului ci precizati actiunea in sensul pretului trecut incorect atat in actiune cat si in actul sub senatura privata si demonstrati cu martori ca s-a convenit si platit doar 3.000 lei.