avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz demisie

Buna ziua
Daca codul muncii,in ceea ce priveste preavizul,s-a modificat de la 15 zile calendaristice la 20 zile lucratoare si nu am semnat un act aditional,cate zile sunt obligat,sa mai activez la soc.respectiva?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:32, 25 Noiembrie 2012
trebuie sa respectati termenul de preaviz de 20 zile, prevazut de lege in favoarea angajatorului in cazul demisiei
Multumesc

Dar nu mi se pare corect,daca doar acum in momentul in care mi-am depus demisia,am aflat de perioda de preaviz(ca s-a modificat)
claumarian a scris:

Multumesc

Dar nu mi se pare corect,daca doar acum in momentul in care mi-am depus demisia,am aflat de perioda de preaviz(ca s-a modificat)


In cazul demisiei Codul muncii prevede:

Art. 81
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Deci trebuie respectat termenul de preaviz din contractul de munca, termen care poate fi si mai mic de 20 de zile dar nu poate depasi limitele impuse de Codul muncii.
alv84 a scris:

trebuie sa respectati termenul de preaviz de 20 zile, prevazut de lege in favoarea angajatorului in cazul demisiei


Unde este prevazuta aceasta obligatie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preavizul in cazul demisiei handsu handsu Cat este preavizul in cazul in care angajatul depune demisie ? (vezi toată discuția)
Demisie samo samo am semnat contractul de munca in ianuarie;in 21 mai mi-am dat demisia ,acum trebuie sa stau in preaviz 20 de zile?:( (vezi toată discuția)
Demisia cristinaudroiu78 cristinaudroiu78 buna ziua,am si eu o intrebare,se poate ca eu care doresc sa-mi dau demisia,sa pot fi obligat sa o dau fara perioada de preaviz?va multumesc (vezi toată discuția)