avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... va rog un raspuns de retrocedare legea 247/2005
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

va rog un raspuns de retrocedare legea 247/2005

Buna ziua,

Va rog sa imi dati un sfat la urmatoarea problema;
Mama mea a depus o cerere de retrocedare in baza legii 10/2001, la primaria din Pitesti, intreband functionarul public daca trebuie sa treaca si copii pe cerere i s-a comunicat ca nu este nevoie - avand taxa de succesiune in urma deces sot (tata). Dupa ce au trecut termenele de depunere pentru legea 10/2001, a primit de la primaria, acordarea de despagubiri pentru 5/8 din 8/8 acordare de despagubiri. Am dat declaratii notariale de cedare a mostenirii in favoarea mamei dar nu s-au luat in seama pe motiv ca ceilalti mostenitori (4 copii), nu au cerut.
S-a facut alta cerere pe baza legii 247/2005, in care au fost trecuti si copii, si in care se cerea diferenta de 3/8, din total suprafata (teren + constructie). Dupa lungi tergiversari am primit o Hotarare din partea Primariei in care se acorda diferenta de teren mai putin terenul de sub casa. Intreband Primaria de ce acest dosar in baza legii 247/2005, nu a ajuns din octombrie 2008 de cand s-a transmis Hotararea, pina in ianuarie 2009 la Autoritatea pentru Restituirea Proprietatii - mi s-a comunicat ca dosarul a fost dat inapoi de catre ANRP pe motiv ca nu se mai acorda despagubiri pe aceasta lege, ca aceata lege este numai pentru teren agricol, dar fara un document scris de la ANRP dat Primariei, desi pana la 30 noiembrie 2008 s-au acceptat dosarele pe aceasta lege la ANRP.
Va rog frumos sa ma indrumati pe cine trebuie sa dau in judecata Primaria Pitesti sau ANRP( in momentul cand primaria o sa primeasca un raspuns din partea ANRP, si o sa mi-l comunice). Contestatia consta in darea in judecata sau sesizare scrisa in termenul stipulat in legea 544/2001- termen de 30zile?? Credeti ca o sa am castig de cauza, sau pierd in instanta.Va multumesc anticipat.

Corina Iordache

Cel mai recent răspuns: corinai51 , utilizator 09:49, 25 Februarie 2009
Contestatia inseamna darea in judecata si daca nu primiti nici un raspuns la cererea dvs. Va trebuie planul cadastral si oricum chiar si terenul de sub casa se revendica deoarece nu nu puteti sa revendicati doar csa fara pamantul de sub casa.
Nu se timbreaza si aveti nevoie de un avocat specializat in fond funciar si puteti cere si daune cominatorii.

Va multumesc mult pentru raspuns, dar pe cine trebuie sa dau in judecata Primaria sau ANRP ? in caz ca ANRP nu primeste dosarul.
Trebuie sa dati in judecata in termen de 30 de zile Comisia Locala de Fond Funciar Pitesti , din cadrul Primariei Pitesti si Comisia Judeteana de Fond Funciar Arges , pentru ca ea este institutia care va emis Hotararea de validare .
ANRP nu are atributii de a stabili pentru cine si pentru ce suprafete de teren se platesc despagubirile .
In mod normal trebuie sa aveti castig de cauza , dar trebuie sa va luati un avocat .
Cererea de chemare in judecata se va face in baza Legii 247 , depinde si de ce acte aveti ce scrie in cereri , de registrul agricol si de alte inscrisuri .
Succes !!

Dati in judecata Comisia locala defond funciar ,dar si comisia judeteana ,intrucat daca Comisia locala nu are teren disponibil va emite o adresa la Comisia Judeteana.
Casa si terenul se aflau in orasul Pitesti, iar Primaria Pitesti a spus ca ei nu au planuri pentru teren agricol, desi eu am avut si gradina arabila la acest teren, este logic nu putea sa fie casa si teren de 1178m. (teren 1178 + casa116m). Prin aceasta lege 247, mi s-a oferit 398 m(reprezentand 3/8 din total de 8/8) teren undeva la tara, dar am refuzat, normal ar fi fost sa mi se acorde teren la valoare vechiului amplasament nu la suprafata si valoarea terenului oferit .
Va multumesc pentru spijinul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema dosar despagubire legea 10/2001 anrp danxkx danxkx Buna ziua, Speta este urmatoarea: - Obiectul dosarului este un teren de 3200 mp aflat in intravilanul unui municipiu, autorul fiind expropriat in 1967 ... (vezi toată discuția)
Fond funciar annanica7 annanica7 Ce trebuie sa fac daca nu mi-a fost solutiontata cererea de retrocedare a unui teren extravilan? Adica mi-a fost recunocut dreptul, dar nu am primit nici ... (vezi toată discuția)
Dosar (cerere ?)anrp liniuta liniuta Buna ziua , mi sa stabilit cuantumul unei despagubiri in echivalent prin hotarare judecatoreasca , dosarul catre anrp il fac eu sau pe baza cererii depuse la ... (vezi toată discuția)