avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Dreptul la proprietate in cazul renuntarii la cetatenie
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Dreptul la proprietate in cazul renuntarii la cetatenie

Buna ziua,
Stiu ca intrebarea a mai fost pusa anterior, dar raspunsul dat de dvs. e putin neclar pt mine. M-ar interesa sa aflu ce inseamna SEE ca sa-mi dau seama in ce categorie se incadreaza Norvegia. Am renuntat la cetatenia romana in urma dobandirii celei norvegiene si nu sunt sigura de viitorul proprietatilor pe care le mai am in Romania, mai precis daca le pot pastra sau sunt nevoita sa le vand in decurs de un an, asa cum precizati dvs. intr-un raspuns anterior. De la cartea funciara si administratia finaciara de pe langa primaria ultimului domiciliu mi s-a spus ca nu este nici o problema in cazul in care am proprietati si nu mai am cetatenie romana. Insa sa fiu sincera ma tem pentru felul in care functionarii cunosc legislatia si sper sa primesc un raspuns de la o persoana competenta. De asemenea ma intereseaza daca intradevar trebuie sa predau actele de identitate romanesti la primirea adeverintei de renuntare la cetatenie, sau acestea se anuleaza si mi se inapoiaza.
Cu mutumiri anticipate, Adriana
P.S, Cred ca am postat mesajul intr-o categorie gresita. Cu scuzele de rigoare..aceeasi
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
ada_kol, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 10:01, 26 Noiembrie 2012
UE = Uniunea Europeană, cele 27 de state membre
SEE/EEA = Spațiul Economic European/European Economic Area, compus din UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein

Cetățenii străini nu pot deține în România terenuri în proprietate, dar pot deține imobile.
Cetățenii europeni (ai statelor membre UE) și ai statelor asociate (SEE și Elvetia) nu sunt considerați cetățeni străini (din state terțe) ci sunt asimilați cetățenilor români (cu excepții).

Art. 44 al. 2 teza finala din Constituta revizuita spune că „Cetatenii straini si apatrizii pot dobandi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe baza de reciprocitate, in conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala.”

Art. 1 din Sectiunea a 3-a a Anexei VII la Tratatul de aderare a României spune că „(1) ….. Romania poate mentine in vigoare, timp de cinci ani de la data aderarii, restrictiile stabilite de legislatia sa, existente la momentul semnarii Tratatului de aderare, cu privire la dobandirea proprietatii asupra terenurilor pentru resedinte secundare de catre resortisantii statelor membre sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE), nerezidenti in Romania, precum si de catre societatile constituite in conformitate cu legislatia altui stat membru sau a unui stat membru al ASEE si care nu sunt stabilite, si nici nu au o sucursala sau reprezentanta pe teritoriul Romaniei. Resortisantilor statelor membre si resortisantilor statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European cu drept legal de rezidenta in Romania nu li se aplica dispozitiile paragrafului precedent sau orice alte norme sau proceduri, altele decat cele care se aplica resortisantilor romani.”

Art. 2 din Sectiunea a 3-a a Anexei VII la Tratatul de Aderare a României spune că „(2) …. Romania poate mentine in vigoare, timp de sapte ani de la data aderarii, restrictiile stabilite de legislatia sa, existente la momentul semnarii Tratatului de aderare, privind dobandirea proprietatii asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere de catre resortisantii statelor membre sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European, precum si de catre societati constituite in conformitate cu legislatia altui stat membru sau a unui stat parte a ASEE si care nu sunt nici stabilite, nici inregistrate in Romania.”

Art. 3 din Legea nr. 312/2005 spune că „Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice romane.”

Art. 4 din Legea nr. 312/2005 spune că „Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica nerezidenta, constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.”

Deci, se poate constata că termenul de 5 ani a expirat la data de 1 ianuarie 2012 și deci, dacă sunteți nerezident în România puteți să dețineți în continuare în proprietate terenurilor intravilane, dar puteți detine in proprietate terenuri agricole, forestiere sau păduri doar dacă sunteți rezidentă în România, restricția cu privire la aceste terenuri va expira la 1 ianuarie 2014.

In privința actelor de identitate, da, va trebui să le predați spre distrugere în momentul ridicării adeverinței care atestă renuntarea la cetățeniei române.

N.B. Dacă dețineți terenuri agricole, puteți să folosiți faptul că sunteți nevoită să renunțați la proprietatea dvs. pentru a beneficia de excepția legală pentru renunțarea la alte cetățenii.
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
O observatie: interzisa e dobandirea, nu detinerea. E o diferenta intre dobandire si detinere.
Da, insa intr-un raspuns anterior dat pe site unei doamne, cineva spunea ca (daca e vorba de un stat nemebru el EU sau SEE) in decursul unei an trebuie vandute proprietatile...
Unde scrie ca trebuie vandute? Proprietatile sunt dobandite in calitate de cetatean roman, deci legal. Si daca nu scrie nicaieri in legi ca sunteti silita sa le vindeti, atunci nu sunteti silita sa le vindeti.
Tocmai asta e problema. Nu stiu unde sa caut, ce legi sa citesc ca sa ma lamuresc. Si din pacate nu stiu nici daca persoana care a dat acel raspuns e competenta :) Am citit legea 321, dar acolo se fac referiri doar la dobandirea statului de proprietar. De aici mi-e mai greu sa ma interesez in tara, de aceea incerc sa gasesc raspunsuri pe net, sa stiu macar ce ma asteapta, caci la cate neplaceri am avut cu autoritatile romane si la cate greseli s-au facut, nu ma mai mir de nimic.

Alte discuții în legătură

Sucesiune teren agricol cetatean strain stefan44 stefan44 Buna seara! In urma decesului tatalui sunt chemat la succesiunea unor terenuri agricole. Numai sunt cetatean roman,traiesc in Germania. Ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Staniero poate cumpăra o casă cu teren / vilă în românia? AlbertoBianchi AlbertoBianchi Bună dimineața, eu sunt italian, aș cumpăra o vilă detașată în România. Legile din România permit achiziționarea de acest tip de proprietate pentru ... (vezi toată discuția)
Drept achizitie proprietate ,cetateni straini kpas2005 kpas2005 Cetatenii straini ,membrii ue ,au dreptul de a cumpara teren intravilan?dar agricol?multumesc (vezi toată discuția)