Buna ziua!
Am o intrebare. Daca o salariata a fost 1 an in concediu ce crestere copil si a revenit cu o zi mai repede pentru a beneficia de stimulentul de insertie, dupa ce perioada poate fi concediata? Am citit in OUG 111/2010 la art.25 scrie ca se interzice angajatorului concedierea pe perioada cat salariatul beneficiaza de stimulent de insertie , dar ca aceasta interdictie poate fi prelungita o singura data cu o perioada de pana la 6 luni? Aia ce inseamna ca poate fi concediata dupa 6 luni de cand a revenit la lucru?
Da, poate fi concediata - fara a exista un impediment un acest sens - dupa o perioada de 6 luni de zile de la data revenirii din CCC ... OUG prevede o interdictie pe o perioada cu pana la 6 luni, adica termenul maxim pentru a fi incidenta interdictia este de 6 luni ...
Multumesc mult pentru raspuns!, Eu am sunat la ITM si mi-au spus ca nu poate fi concediata decat dupa 1 an de la data revenirii la lucru.(ceea ce clar conform oug 111/2010 nu e adevarat ).
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
2. De aici se intelege ca nu poate fi concediata persoana care primeste stimulentul de insertie decat daca unitatea este in reorganizare judiciara sau faliment.
3. - Textul din art.25(3) este ambiguu si nu se poate referi la persoana care primeste stimulent de insertie deoarece aceasta persoana este in unitate, nu mai are cum reveni in aceasta.
- Expresia "cu pana la 6 luni" (ca si tot alin.3) este o dovada de cum stie legiuitorul nostru sa faca legi clare, sa le inteleaga tot omul.
- Cu pana la 6 luni inseamna si o singura zi sau o ora, nu?
- Daca ne legam de expresia revenire definitiva atunci eu inteleg ca aceasta inseamna dupa ce se termina plata stimulentului de insertie.
- Apoi, ce inseamna "o singura data", cum se interpreteaza?
4. In concluzie eu cred ca nu se poate concedia persoana care beneficiaza de stimulentul de insertie decat in conditiile art.25(4).
Coroborand alin.2 lit.b cu alin.3 ., insemna ca salariata care a optat pentru un CCC cu o durat de 1 an si revine inainte de a implini copilulu varsta de 1 an pentru a beneficia de stimulentl de insertie ar putea fi concediata dupa o durata de peste 1 an si 6 luni de zile de la data revenirii din CCC , exceptie facand situatiile prevazute de lege ...