avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina, Concediu de risc maternal, Concediu prenatal, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina, Concediu de risc maternal, Concediu prenatal, CCC

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu niste informatii:
Sotia mea este insarcinata, data probabila a nasterii 23 feb 2013.Acum este in concediu de risc, luat pt luna Nov, am socotit ca in 15 dec ar putea intra in concediu prenatal, ce ne sfatuiti sa facem de la 1 dec pana la 15 dec.?Sa luam concediu de risc(se poate lua pt 15 zile?), Sa ia concediu medical de la MF(se poate lua?), .
Deasemnea as vrea sa imi explicati cum se calculeaza indemnizatiile in fiecare situatie.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:29, 25 Noiembrie 2012
1. Eu v-as recomanda sa luati concediul de maternitate de la 1 decembrie 2012.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.


Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordã o indemnizaţie de risc maternal care se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform prevederilor art. 10.

3. In functie de Codul de indemniatie de ASS procentii de indemnizatie sunt:

01 Boala obisnuita ..... 75%
02* Accident in timpul deplasarii la/ de la locul de munca ..... 100% / 80%
03* Accident de munca ..... 100% / 80%
04* Boala profesionala ..... 100% / 80%
05 Boala infectocontagioasa din grupa A ..... 100%
06 Urgenta medico-chirurgicala ..... 100%
07 Carantina ..... 75%
08 Sarcina si lauzie ..... 85%
09 Ingrijire copil bolnav in varsta de pana la 7 ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani ..... 85%
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru ..... Fara a depasi 25% din baza de calcul
11 Trecerea temporara in alta munca ..... Fără a depasi 25% din baza de calcul
12 Tuberculoza ..... 100%
13 Boala cardiovasculara ..... 75%
14 Neoplazii, SIDA ..... 100%
15 Risc maternal ...... 75%

Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru promtitudine,
Asa as fi vrut si eu, sa isi ia de la 1 dec, problema e ca riscul e sa ramana cateva zile neacoperita de la 1 dec pana la 23 feb sunt 85 zile (conform legislatiei are dreptul la 84 zile), si daca se mai intarzie 1-2 zile sarcina ..., e nevoie sa mai ia cateva zile pana la prenatal.Ma intrebam daca e ok s aisi ia un medical intre prenatal si c. risc?
Daca medicul ii poate acorda un concediu medical de 7 zile nu ar fi rau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical- insarcinata monicaelena83 monicaelena83 Buna ziua. In ultimele 6 saptamani am fost in concediu medical, sunt insarcinata si as dori sa stiu cat concediu medical am voie sa iau fara a trece pe risc ... (vezi toată discuția)
Care este durata prenatalului? Marin Mihai Marin Mihai Buna seara. Vreau sa stiu si eu cu cat timp inainte de nastere se poate intra in prenatal si care este diferenta financiara intre concediul medical ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu de risc maternal ContSters243704 ContSters243704 cred ca au claculat gresit banii p co d risc d luna asta eu am un salar brut d 492 euro * 4.5059(euro din 30 noiembrie)=2216.90 lei/ brut * 75%( din brut pt ... (vezi toată discuția)