Buna Seara,doresc sa aflu daca se poate anula un contract de vanzare-cumparare incheiat in vara anului 2009,contract in care vanzatorul si-a rezervat clauza de uzufruct viager.Cel care a cerut anularea contractului este vanzatorul pe motiv ca el ar fi dorit contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere iar cumparatorul nu ar fi precizat asta notarului,apoi el doar a mers si a semnat fara a citi contractul.De precizat ca cel care a depus actele la notariat a fost vanzatorul nu cumparatorul.
Asa cum a afirmat si doamna avocat, se poate cere anularea acestui act, dar in opinia mea nu se va solutiona favorabil o asemenea cerere. Prima problema este aceea a determinarii motivului nulitatii pentru a stabili daca discutam despre o nulitate relativa, care poate fi invocata in 3 ani, sau despre o nulitate absoluta, care poate fi invocata oricand. Din formularea intrebarii apreciez ca opereaza nulitatea relativa - exprimarea unui consimtamant viciat prin eroare cu privire la obiectul conventiei-, fara a intra in discutie eroarea obstacol. Ca urmare prima problema care va fi pusa in discutie este tardivitatea(din vara anului 2009 pana in noiembrie 2012 sunt peste 3 ani). Daca se va trece de aceasta exceptie va trebui ca reclamantul sa faca dovada culpei paratului in legatura cu punerea sa in imposibilitatea luarii la cunostinta a continutului actului. Ori nu se poate face aceasta dovada in conditiile in care chiar in act se face, probabil, mentiunea ca partille au luat cunostinta de continutul contractului atunci cand au semnat in fata notarului. Desigur, se poate analiza cauza si sub aspectul capacitatii persoanei sau pot fi puse in discutie si alte aspecte decat acelea relatate.
Scuzati-mi greseala,am uitat sa precizez ca la data cand a inceput procesul nu trecuse 3 ani de la incheierea contractului.Intreb abia acum deoarece la judecata de fond judecatorul a decis anularea contractului de vanzare-cumparare iar avocatul meu a facut recurs spunandu-mi ca judecatorul a fost corupt deoarece a acceptat la al 2-lea termen un martor care fusese in sal la primul termen cu audiere a martorilor...Chestia mai e ca in declaratia vanzatorului cand m-a dat in judecata scrie ca la 1 iulie am venit in tara,fiind plecat in italia, iar la 6 iulie au fost semnate actele de aici intrebarea mea...cat dureaza aproximativ pana se face un contract de vanzare-cumparare cu toata documentatia pentru un imobil...