avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ani de facultate se adauga ca vechime pentru pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ani de facultate se adauga ca vechime pentru pensie?

Buna ziua,
Locuiesc in SUA. Nu inteleg exact cum functioneaza vechimea necesara pentru pensie
Sunt nascut ine Decembrie 1947. Am lucrat 11 ani si 6 luni in Romania si am documente originale de la locul de munca care atesta vechimea. Am terminat facultatea de constructii la zi (5 ani) cu diploma. Am 65 de ani si nu-mi dau seama daca am dreptul la pensie sau nu. Am intrebat multe persoane si parerile sunt impartite. Trebuie sa am o vechime minima de 13 ani si 6 luni de cotizare dupa care se adauga ani de facultate sau se adauga direct la wechimea mea de 11 ani si 6 luni cu o vehime totala de 15 ani si 6 luni?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri

Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 07:27, 26 Noiembrie 2012
Potrivit Legii nr.263/2010:
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
.....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
........
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Barbatii nascuti in decembrie 1947 beneficiaza de pensie pentru limita de varsta la 64 ani si 3 luni cu un stagiu minim de 13 ani si 6 luni.Puteati depune dosarul in luna martie 2012.Ani de facultate constituie stagiu asimilat
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
leuca_luminita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 380 GABRIELA2014 GABRIELA2014 Buna seara, Am 7 ani si 11 luni grupa I. Va rog sa-mi spuneti cu cat se reduce varsta standard de pensionare. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Stagiu ani facultate stanca123 stanca123 daca facultatea este de 5 ani iar eu m am angajat din anul 4, primii 3 ani de facultate se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)
Decizie pensie fara toti anii de facultate aidu aidu Am primit decizia, in care au fost retinuti aproape 11 ani vechime, dintre care 5 asimilati (facultate). Cand am depus dosarul am anexat 1 singura diploma de ... (vezi toată discuția)