avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs respins ca inadmisibil, ce sa fac?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs respins ca inadmisibil, ce sa fac?

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea pb:
Am avut proces in care debitul este de 2.000 lei iar 1.500 lei achitata in cursul procesului. Ramane ulterior sa ne judecam pt penalitati de 1.100 lei minus onorar expert 540 lei(pus in sarcina reclam) si onorar avocatial reclam. 900 lei.

In sentinta se spune "cu drept de recurs in 15 zile". Am facut recurs in termen si primim acasa citatie (pe verso scrie sa se timbreze cu suma de X lei sub sanctiunea anularii recursului). Doar unul din parati a timbrat cu suma de pe citatie, si s-a prezentat la termen recurs unde Instanta pune in vedere ca "recursul este inadmisibil - suma fiind sub o anume valoare". Apoi intreaba daca sunt de acord cu inadmisibilitatea si eu raspund ca "nu am de ales".
Reclamanta cere onorar avocatial pt recurs 900 lei; eu spun ca nu sunt de acord.

Instanta da solutia: admite exceptia nelegalei timbrari a recursului, admite exceptia inadmisibilitatii, respinge ca inadmisibil recursul, anuleaza ca netimbrat recursul formulat de parati.

Intrebari:
1) Daca recursul s-a considerat ca fiind inadmisibil de ce am mai primit citatie cu mentiunea sa se timbreze/altfel se anuleaza ?
2) Se mai poate restitui taxa de timbru, daca nu am cerut in Instanta?
3) Onorar av pt recurs: de ce s-a acceptat integral daca am spus ca nu sunt de acord si odata ce nu s-a prestat decat prezentarea av in Instanta si nimic altceva?
4) In cat timp de la solutie trebuie platita suma? Pot plati in transe sau toata odata ca sa nu ma trezesc si cu alte taxe pt executare?
5) Mai pot face altceva ca sa-mi diminuez suma de plata?
6) Solutia nu trebuia motivata cu art. din lege?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: arania , utilizator 11:50, 28 Noiembrie 2012
procesele si cererile care au ca obiect plata unei creante de pana la 2.000 lei inclusiv, se judeca in prima si ultima instanta de judecatorie, adica hotararea data de judecatorie este irevocabila si nu se poate ataca cu recurs.

cu privire la exceptia netimbrarii, atata vreme cat la dosar exista dovada achitarii taxei de timbru, exceptia trebuia respinsa, insa in ceea ce priveste exceptia inadmisibilitatii, intradevar este corecta solutia instantei pentru cele aratate mai sus.

instanta de fond a fost in eroare cand a mentionat calea de atac - recursul in 15 zile - in cuprinsul hotararii.
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sa inteleg ca,datorita erorii instantei de fond mai fac cadou avocatei partii adverse 900 lei?
dar mai aveam intrebari..in recurs(dealtfel si in concluziile puse la instanta de fond) contestam nelegalitatea unui proces verbal de stabilire al penalitatilor.
De la pronuntarea hotaririi in recurs sunt 7 zile calendaristice si trebuie sa platesc macar ceva din toata suma,.poate ma ajuta cineva.. multumesc
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
arania, utilizator
chiar daca instanta a mentionat in hotarare recursul ca si cale de atac, asta nu insemna ca dv nu trebuie sa cunoasteti prevederile legale atata timp cat sunteti antrenata intr-o procedura judiciara - nimeni nu poate invoca necunoasterea legii, iar daca cineva nu cunoaste - este dator sa se informeze - sunt atatea posibilitati ...

cu privire la executare, dupa ce hotararea instantei de recurs va fi motivata (cel mult 30 zile) se va trimite dosarul intreg catre instanta de fond, iar partea adversa va putea sa definitiveze hotararea, o va investi cu formula executorie si va lua legatura cu un exectutor judecatoresc.
alv84 , Va multumesc pt. efortul de a-mi raspunde,tot respectul!
Permite-ti-mi insa sa adaug unele considerente raportat la experientele de viata-proprii:adica instanta-judecatorul,profesional,legal,nu mai adaug si moral(iese din ecuatie acest aspect)nu este in culpa procedurala-sa zic asa,insa un "coate-goale"cu niste principii de viata atit de stupid-ridicole(asa cum sunt eu)trebuie-obligatoriu sa stie totul odata prins in angrenajul legii.Cum ar fi aceea de a ma informa de limite valorice.Nu mi-a trecut prin minte asa ceva,si,cinstit, nu stiu carei persoane fara nici o pregatire juridica,i-ar fi trecut.
Apoi,am consultat mai multi avocati-colegi de-ai Dvs.,au citit-studiat sentinta si tot dosarul meu si niciunul nu a sesizat ca e o limita de suma care face ca un Recurs sa fie respins ca Inadmisibil.Avocati cu experienta,care au cerut sa las dosarul spre studiu(a durat o saptamina).

Intrebare-retorica-spun eu:oare,stie cineva -oricine ar fi, Totul? oare,nimeni nu gafeaza -si ma refer la cei care au o responsabilitate(macar profesionala)?Eu insa-am facut-o!

Revenind la context,aceasta lipsa de informare a mea, de dispretuit fiind, raportat la ceea ce spuneti Dv.''chiar daca instanta...." m-a costat pe mine 900 lei-onorar avocatial partea adversa- asta fara un cuvint sau un script pt aceasta de-a doua runda,plus taxele de timbraj aferente. E de bun -simt ,sa cred ca e vina mea in exclusivitate, aveti Dreptate!

.
Considerentele Dvs.sunt in'' cadenta" cu mersul societatii-recunosc; eu-insa nu inteleg si refuz sa tin aceasta cadenta,pt.simplul fapt ca sunt total debusolata,si asa-mi trebuie.

Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de inadmisibilitate - pana cand poate fi invocata? Ioannaki Ioannaki Buna ziua, Intrebarea mea este daca in recursul contra unei hotarari ce nu poate fi atacata cu apel, pot invoca exceptia inadmisibilitatii cererii? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Excepþii procesuale respinse. pot declara recurs? edyeduardo2004 edyeduardo2004 Buna ziua! Am pe rol un dosar de inmatriculare fara taxa (legea 9/2012) din 14.03.2013, cu toate actele necesare, avocat, timbre etc, pe 29.05 dupa 4 ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie alina_vi alina_vi Am solicitat judecatoriei sector 5 investirea cu formula executorie a unui bilet la ordin. Aceasta mi-a admis actiunea pronuntand o incheiere in 22.07.2009 ... (vezi toată discuția)