avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajarea din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajarea din somaj

Buna ziua!
Daca ma angajez (contract pe perioada nedeterminata) pe perioada somajului mai beneficiez de cei 30 % din indemnizatia de somaj?
Daca ma angajez pe perioada determinata pierd indemnizatia de somaj?
Ce beneficii au angajatorii daca angajeaza someri, dar nu pana in 25 de ani sau peste 45 ani?
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:13, 27 Noiembrie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevãzutã la art. 41 alin. (1) lit. a);
b) pe perioada îndeplinirii obligaţiilor militare;
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
...

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

Art. 73.
(1) Persoanele prevãzute la art.72 beneficiazã de aceastã sumã şi în situaţia în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le înceteazã raportul de muncã sau de serviciu la primul angajator şi se încadreazã la un alt angajator.

(2) Suma plãtitã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art.72, se acordã pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) pânã la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptãţitã sã primeascã indemnizaţia de şomaj.

Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.

(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi sã restituie în totalitate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã încadratã în condiţiile alin. (1), plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).

(3) Nu beneficiazã de mãsura de stimulare prevãzutã la alin. (1) angajatorii care într-o perioadã de un an anterioarã datei încadrãrii în muncã în condiţiile alin. (1) au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevãzutã la respectivul alineat.

Art. 93.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã persoane din rândul şomerilor, pe care le menţin în activitate pe o perioadã de cel puţin 6 luni de la data angajãrii, beneficiazã de reducerea sumei reprezentând contribuţia de 2,5% datoratã bugetului asigurãrilor pentru şomaj.

(2) Reducerea contribuţiei se acordã începând din anul fiscal urmãtor, pentru o perioadã de 6 luni, şi constã în diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat în condiţiile prevãzute la alin. (1) din numãrul mediu scriptic de personal încadrat cu contract individual de muncã din anul respectiv.


2. Asadar:
- daca incheiati un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata (cel mult 12 luni) se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, la incetarea CIM;
- daca incheiati un CIM pe perioada nedeterminata (mai mare de 12 luni) atunci inceteza plata indemnizatiei de somaj si veti primi lunar 30% din indemniozatia de somaj pânã la sfârşitul perioadei pentru care erati îndreptãţitã sã primiti indemnizaţia de şomaj;
- pentru alte facilitati acordate angajatorilor va adresati direct Agentiei de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare in munca bureac62 bureac62 Ce beneficii pecuniare are angajatorul cind angajaza o persoana din somaj..Dar angajatul? (vezi toată discuția)
De ce beneficiaza un angajator cand angajeaza o persoana luata din somaj? Catalina91 Catalina91 Sotul meu a fost luat din somaj de ce beneficiaza angajatorul din partea statului si de ce beneficiaza sotul meu? Poate angajatorul sa incheie contractul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia primita la angajare patko patko Buna, As avea cateva intrebari legate de indemnizatii primite la angajare. In acest an am absolvit facultatea si am beneficiat de indemnizatia de somaj ... (vezi toată discuția)