Buna ziua,
Sper ca ma puteti ajuta urgent cu o opinie ref la situatia mea.
Sunt angajata in functie de conducere intr-o companie. De la un timp s-au facut tot felul de schimbari si am fost trecuta pe o pozitie inferioara, in urma semnarii unui act aditional si anume pe post de dir adjunct. Ulterior au inceput sicanele din partea superiorului meu, inclusiv din partea superiorilor din companie.
mai nou incearca sa ma traga la raspundere pt anumite lucruri pe care, chipurile nu le-am indeplinit la momentul respectiv.
de cat nu mai sunt dir plin au trecut aprox 7 luni.
angajatorul a incercat sa imi faca cercetare disciplinara (stiu din auzite de la alti colegi) insa, probabil, temei legal sa faca aceasta cercetare nu exista, au trecut mai mult de 6 luni de la data cand nu mai sunt factor de decizie plin si am fost pusa sa execut ordinele noului superior, neavand la baza o fisa a postului conf cu noul act aditional.
Vazand ca nu au ce sa imi faca, acum am aflat ca mi se va prezenta un fel de chestionar in care eu trebuie sa raspund la anumite intrebari, de ce nu am facut cine stie ce lucruri atunci cand eram director. si am inteles ca se va infiinta nu stiu ce comisie, dar nu disciplinara pt ca nu voi fi cercetata disciplinar.
Atunci intrebarile mele sunt:
- in baza a ce au dreptul sa imi dea acel chestionar sa raspund la intrebari?
- sunt indreptatiti sa imi dea astfel de chestionare sa completez, fara instiintare de cercetare?
- ar trebui sa le cer sa imi dea in scris solicitarea de completare a chestionarului? si cu motivatia solicitarii?
- am primit in sfarsit dupa 7 luni si fisa de post. sunt indreptatita sa semnez cu data reala, nu cu cea la care ar fi trebuit sa mi se dea fisa de post, asa e?
- daca raspund la aceste intrebari, ma gandesc scopul lor ca ar putea fi de a cauta orice cu care sa ma acuze de ceea ce doresc, in baza a ceea ce declar eu scris ca ar fimotivatiile pentru care am facut sau nu am facut anumite lucruri. - ce ar trebui sa fac? in aceasta situatie?
Multumesc!
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Deci notele explicative in afara cadrului cercetarii nu au nicio valoare.
Referitor la fisa postului, trebuie sa semnati cu data la care vi s-a adus la cunostinta.
- depinde ce scrie in Regulamentul intern.
-da
,cel mai bine este sa consultati urgent un avocat, inainte de a raspunde sau semna orice . cazul trebuie analizat in amanunt de un specialist, pana nu este prea tarziu.
Notele de relatii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuarii cercetarii prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca a convocat în scris salariatul, precizand obiectul, data, ora şi locul întrevederii. Toate aceste detalii sunt necesare a fi prezente în convocarea scrisa, întrucat numai în acest fel salariatul îşi va putea exercita dreptul la aparare, putand oferi persoanei împuternicite sa realizeze cercetarea toate motivatiile şi probele relevante.
perfect adevarat ! insa ce trebuie sa stiti este ca doar prin instanta vi se poate anula o decizie de concediere...prin urmare aveti tot interesul sa va dunati cat mai multe argumente in sprijinul dvs.
Consider ca avand scris negru pe alb ceea ce sustine salariatul in cadrul cercetarii este un avantaj in instanta, pe de alta parte, nu ne aflam in contradictie cu prevederile art. 79 din Codul muncii?
In caz de conflict de munca angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere.