avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara

Daca in urma unui incendiu s-a facut o cercetare de catre colegii de la Protectia Muncii si s-au gasit persoanele vinovate (care au dat declaratii scrise), se pot emite decizii de sanctionare pe baza referatului intocmit,sau trebuie facuta alta cercetare? Precizez ca notele explicative au fost date fara convocare scrisa.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:05, 26 August 2013
Trebuie facuta cercetarea disciplinara in adevaratul sens al procedurii.
Astfel, pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

Nu este îndeplinita conditia cercetarii prealabile în cazul în care angajatorul a procedat doar la luarea unei note explicative din partea salariatului, fara sa-i aduca la cunoştinta învinuirea şi fara sa-i acorde dreptul de formula aparari şi motivatii şi de a prezenta dovezi.
Notele de relatii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuarii cercetarii prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca a convocat în scris salariatul, precizand obiectul, data, ora şi locul întrevederii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim pentru absente nemotivate MURESANCRISTIAN MURESANCRISTIAN Buna ziua. Unul dintre angajatii societatii nu s-a mai prezentat la munca incepand cu data de 01.09.2016, din motive nejustificate. Care sunt pasii de urmat ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate suciugeorgeta suciugeorgeta Buna ziua...in cazul unei salariate angajate din data de 27.06.2015 care incepand cu 04.08.2015 nu s-a mai prezentat la servici iar in momentul cand a fost ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim mirusaby mirusaby Buna ziua, Am un angajat care a fost in CFS luna feb.iar la 1.03.2013 nu a mai venit la serviciu. Am incercat sa-l contactam dar nu raspunde la tel.i-am ... (vezi toată discuția)