avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj dupa terminarea concediului crestere copil?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj dupa terminarea concediului crestere copil?

Buna ziua,

in 6 februarie se incheie perioada de concediu pentru crestere copil in varsta de pana la 2 ani si, cel putin teoretic, ar trebui sa ma intorc la servici. Este de mentionat faptul ca firma la care sunt angajata (contractul individual de munca este in prezent suspendat pe perioada concediului) nu mai are salariati si, in prezent, nu mai desfasoara nici o activitate (fara a fi in situatia de a se dizolva, lichida, etc). Intrucat am auzit multe variante pe acest subiect, va rog sa sa-mi spuneti daca pot beneficia de somaj - in situatia in care as fi concediata din motive care nu tin de persoana salariatului si care ar fi pasii pe care ii am de urmat.

Cu multumiri,
Cel mai recent răspuns: corina_tudose , utilizator 18:32, 2 Februarie 2009
In conditiile in care contractul individual de munca va inceta pentru motive care nu tin de persoana salariatului, beneficiati de măsuri active de combatere a şomajului şi de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. Prin urmare, pentru a beneficia de somaj trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii :
- sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii
- c.i.m. sa inceteze pentru motive neimputabile salariatului.
Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizata inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.
Inteleg deci ca cele 12 luni de cotizare anterioare celor 24 de suspendare a CIM + incetarea CIM din motive neimputabile mie imi dau dreptul la somaj.
Inca o intrebare - in situatia in care firma nu mai are activitate, concedierea din motive neimputabile salariatului mai presupune si perioada de preaviz ?

Multumesc
Da, va da dreptul la somaj.
In cazul concedierii pentru motive neimputabile salariatului se acorda preaviz, care este de 20 de zile lucratoare.
Multumesc frumos

Preavizul acesta va fi teoretic pentru ca nu as avea ce activitate sa prestez in cadrul unei firme care nu are activitate, si, cum sunt platita in acord direct, nu as avea ce remuneratie sa incasez....

:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu somaj? aledical aledical Doresc sa ma ajute cineva; sotia mea a fost in concediu o saptamina la revenire a primit un preaviz in care i se aduce la cunostintia ca activitatea societatii ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Decizie somaj goga21 goga21 Am fost instiintat de catre un coleg ca incepand cu data de 21 05 2014 voi ramane in somaj (este trecut si in graficul de prezenta pe luna mai)dar din partea ... (vezi toată discuția)