avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Responsabil SSM - ITM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Responsabil SSM - ITM

Buna ziua,
De curand m-am angajat si eu ca Responsabil SSM la o firma de consultanta care a semnat un contract cu o firma care construieste un parc eolian, (am cursul de 80 de ore). Adica aceasta firma la care sunt angajat eu reprezinta direct beneficiarul de proiect in santier. In santier din partea beneficiarului nu suntem decat 2 oameni adica eu si dirigintele de santier. Atributiile mele sunt de prevenire, verificare si sanctionare. Eu nu fac instructajul oamenilor din santier ca de asta se ocupa subcontractori, eu nu ma ocup decat de mine si de dirigintele de santier.
Acum as vrea sa stiu si eu ce trebuie sa am eu la dosarul SSM cand vine ITM-ul in control?
Ce acte trebuie sa depun eu la ITM ca sa fiu in regula?

Va rog, sa ma ajutati cu niste raspunsuri, daca mai aveti nevoie de ceva detalii va stau la dispozitie.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
kra, utilizator
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 01:32, 30 Noiembrie 2012
In primul rand daca vorbiti de mai multi subcontractori va supuneti HG 300/2006 deci beneficarul/Managerul de proiect trebuie sa numeasca un Coordonator SSM care sa intocmeasca un Plan de securitate si Sanatate si sa supravegheze lucrarile din punct de vedere SSM. In functie de tipul santierului trebuie sa faceti si o declaratie prealabila pe care o depuneti la ITM cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea lucrarilor.

Detalii gasiti la art 47 din lege: [ link extern ]

Precizare: Dvs nu puteti fi Coordonator SSM daca nu aveti facut cursul de Coordonator SSM
Sper ca angajatorul dumneavoastra nu a confundat lucratorul desemnat (ceia ce spuneti dumneavoastra ca sunteti) cu coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii unei lucrarii. Nu prea vad rolul dumneavoastra pe un santier unde firma dumneavoastra reprezinta beneficiarul. Altfel ar sta lucrurile in cazul in care ati fi coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe santier numai ca pentru aceasta aveti nevoie de o pregatire specifica (curs coordonator)si o experienta profesionala in domeniul constructiilor (cel putin 5 ani pe santiere de constructii).

Art. 7. - Atunci cand la realizarea lucrarilor pe santier participa mai multi antreprenori, un antreprenor si unul sau mai multi subantreprenori, un antreprenor si lucratori independenti ori mai multi lucratori independenti, beneficiarul si/sau managerul de proiect trebuie sa desemneze un coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii.

Art. 58. - Coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii, numit in conformitate cu art. 7, are urmatoarele atributii:

a) sa coordoneze aplicarea principiilor generale de prevenire si de securitate la alegerea solutiilor tehnice si/sau organizatorice in scopul planificarii diferitelor lucrari sau faze de lucru care se desfasoara simultan ori succesiv si la estimarea timpului necesar pentru realizarea acestor lucrari sau faze de lucru;

b) sa coordoneze punerea in aplicare a masurilor necesare pentru a se asigura ca angajatorii si, daca este cazul, lucratorii independenti respecta principiile prevazute la art. 56, intr-un mod coerent si responsabil, si aplica planul de securitate si sanatate prevazut la art. 54 lit. b);

c) sa adapteze sau sa solicite sa se realizeze eventuale adaptari ale planului de securitate si sanatate prevazut la art. 54 lit. b) si ale dosarului de interventii ulterioare prevazut la art. 54 lit. c), in functie de evolutia lucrarilor si de eventualele modificari intervenite;

d) sa organizeze cooperarea intre angajatori, inclusiv a celor care se succed pe santier, si coordonarea activitatilor acestora, privind protectia lucratorilor, prevenirea accidentelor si a riscurilor profesionale care pot afecta sanatatea lucratorilor, informarea reciproca si informarea lucratorilor si a reprezentantilor acestora si, daca este cazul, informarea lucratorilor independenti;

e) sa coordoneze activitatile care urmaresc aplicarea corecta a instructiunilor de lucru si de securitate a muncii;

f) sa ia masurile necesare pentru ca numai persoanele abilitate sa aiba acces pe santier;

g) sa stabileasca, in colaborare cu managerul de proiect si antreprenorul, masurile generale aplicabile santierului;

h) sa tina seama de toate interferentele activitatilor din perimetrul santierului sau din vecinatatea acestuia;

i) sa stabileasca, impreuna cu antreprenorul, obligatiile privind utilizarea mijloacelor de protectie colectiva, instalatiilor de ridicat sarcini, accesul pe santier;

j) sa efectueze vizite comune pe santier cu fiecare antreprenor sau subantreprenor, inainte ca acestia sa redacteze planul propriu de securitate si sanatate;

k) sa avizeze planurile de securitate si sanatate elaborate de antreprenori si modificarile acestora.

Art. 59. - Coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii trebuie sa aiba competenta necesara exercitarii functiei:

a) experienta profesionala in constructii sau in conducerea santierului de minimum 5 ani;

b) formare specifica de coordonator in materie de securitate si sanatate, actualizata la fiecare 3 ani.
Ok ms de informatii, am inteles, dar noi ca si firma care reprezentam beneficiarul nu avem decat un anteprenor, dar acesta la randul lui a contractat mai multi subcontractori, eu discut mai mult cu anteprenorul, dar in cazul in care un muncitor al vreunei firme subcontractoare incalca regulamentul de santier o sa am legatura directa si cu subcontractorul. Dirigintele de santier poate fi si coordonator de SSM daca face cursul? eu nu indeplinesc cei 5 ani de conducere a santierelor ca as fi facut cursul. Faza este ca lucrarile de santier au inceput de aproximativ 2 saptamani, este vro probleme daca numeste acum un CSSM?
Pe cei de la ITM nu-i intereseaza ca antreprenorul are mai multi subantreprenori , responsabilitatatea este a beneficiarului lucrarii.
Cine sa organizeze CSSM, antreprenorul? Daca despre el e vorba nu e tarziu fiind vorba de acel punct de lucru, numai ca CSSM-ul se organizeaza conform prevederilor din normele metodologice de aplicare a legii 319/2006 (reprezentantii lucratorilor se aleg dintre si de lucratori nu se numesc).
Normal ca poate dirigintele de santier sa faca cursurile dar ma tem ca se termina lucrarea pana termina el toate cursurile (mai ales cel postuniversitar)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrator desemnat si responsabil ssm adrian65 adrian65 Reformulez o intrebare postata ieri, 09.04. In prezent sunt angajat cu CIM norma intreaga in cadrul SIPP si am decizie de Lucrator desemnat SSM - firma de ... (vezi toată discuția)
Manager proiect si coordonator ssm alin1971 alin1971 In ce masura se poate imputa (de catre inspectorii ITM) unui anteprenor, nenumirea de catre beneficiar a unui Manager de Proiect si a unui Coordonator SSM ... (vezi toată discuția)
Coordonator ssm ady09 ady09 buna seara. in cazul in care execut o lucrare (constructie de jos pina sus) pentru un beneficiar o alta firma, sunt obligat se angajez coordonator se SSM?este ... (vezi toată discuția)