avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Manager proiect si coordonator SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Manager proiect si coordonator SSM

In ce masura se poate imputa (de catre inspectorii ITM) unui anteprenor, nenumirea de catre beneficiar a unui Manager de Proiect si a unui Coordonator SSM conform HG 300/2006?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:26, 18 Mai 2016
Sunt cateva aspecte prevazute de legislatie care nu pot fi realizate legal de catre antreprenor daca nu sunt numiti managerul de proiect si/ sau coordonatorul ssm. De exemplu:
-art.32 Inainte de inceperea lucrarilor pe santier de catre antreprenor/ subantreprenor, planul propriu de securitate si sanatate trebuie sa fie consultat si avizat de catre coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii, medicul de medicina muncii si membrii comitetului de securitate si sanatate sau de catre reprezentantii lucratorilor, cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
Daca la data controlului ITM deja se lucreaza pe santier, se pune intrebarea fireasca - cum au fost respectate aceste prevederi ? Antreprenorul trebuie sa puna aceste intrebari beneficiarului lucrarii si sa nu inceapa lucrarile fara a se reglementa acest aspect.
Beneficiarul pune la dispozitia antreprenorului un plan propriu. Anteprenorul, tinand cont de planul primit si de ceea ce gaseste pe santier isi intocmeste si el un plan propriu!
Planul anteprenorului, nu este avizat de coordonatorul SSM care trebuia numit de beneficiar pe motiv ca acest coordonator nu exista. Deci anteprenorul este pasibil de amenda?!?!
Anteprenorul isi indeplineste toate obligatiile legale pentru acel santier (care tin de el), si are necazul unui accident de munca!
In ce masura i se poate imputa neindeplinirea obligatiilor de catre beneficiar la cercetarea acelui accident!
Nu ati citit cu atentie ce am scris in mesajul anterior.
Daca beneficiarul nu a desemnat un manager de proiect/ coordonator ssm si dvs. ca antreprenor ati acceptat acest lucru si ati demarat lucrarile, legea nu a fost respectata de ambii parteneri. Altfel spus, prin inexistenta planului de prevenire si protectie la nivelul beneficiarului care trebuia completat cu cel al antreprenorului, masurile tehnice, organizatorice si de alta natura, de la nivelul lucrarii/ locatiei respective nu exista, deci masurile ssm nu sunt luate, desi, posibil ca ITM sa fi primit si declaratia prealabila pentru inceperea lucrarilor, intocmita conform prevederilor HG nr.300/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
- Art. 47 Beneficiarul lucrarii sau managerul de proiect trebuie sa intocmeasca o declaratie prealabila in urmatoarele situatii:
a) durata lucrarilor este apreciata a fi mai mare de 30 de zile lucratoare si pe santier lucreaza simultan mai mult de 20 de lucratori;
b) volumul de mana de lucru estimat este mai mare de 500 de oameni pe zi.
-Art. 48 Declaratia va fi intocmita conform anexei nr. 3 si va fi comunicata inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia se vor desfasura lucrarile, cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea acestora.
Sanctiunea ITM va fi aplicata pentru neintocmirea planului ssm.
Daca antreprenorul a inregistrat un eveniment, lucrurile se complica si mai mult. In timpul cercetarii se va mentiona inexistenta acestui document si se vor aplica sanctiuni la limita de sus a prevederilor legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coordonator în materie de securitate şi sănătate kzm kzm Bună seara. Având in vedere că potrivit art. 13 din H.G. 300/2006 privind cerinţele minime de securitate si sănătate pentru santierele temporare sau ... (vezi toată discuția)
Responsabil ssm - itm kra kra Buna ziua, De curand m-am angajat si eu ca Responsabil SSM la o firma de consultanta care a semnat un contract cu o firma care construieste un parc eolian, ... (vezi toată discuția)
Coordonator ssm ady09 ady09 buna seara. in cazul in care execut o lucrare (constructie de jos pina sus) pentru un beneficiar o alta firma, sunt obligat se angajez coordonator se SSM?este ... (vezi toată discuția)