avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 30 noiembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

30 noiembrie

Ziua de 30 nioemb este obligatoriu sa fie libera pt sectorul privat?
Am un magazin alimentar.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 12:50, 28 Noiembrie 2012
Da, este declarata zi libera nelucratoare .. asadar si pentru sectorul privat este obligatoriu prevederile legislatiei in acest sens.
Prevederile legale nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Da. este obligatoriu ca si 1 decembrie sau ca 25 decembrie. Daca faceti convocator si chemati angajatii la munca trebuie sa ii platiti dublu.
Buna ziua !
Conform prevederilor art. 139 Codul Muncii ,actualizat , ziua de 30 noiembrie este una din zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza , raspunsul la intrebarea dvs. fiind DA ... Deseori , angajatorii din domeniul privat , recurg la sicane mai mult sau mai putin legale , in cazul unui refuz al anagajatului de a presta activitatea in aceste zile . Analizati bine situatia .
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
Adrian Marin, Consilier juridic
Plata cu spor de 100% la salariu in cazul muncii desfasurate in zilele de sarbatoare legala nu este regula, ci exceptia de la prevederile Codului muncii:

Art. 142. - (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ziua de pasti Cristi Cristi Cristi Cristi Am o nelamurire zilele de pasti cand nu se lucreaza ma refer aici la cei privati ,sunt platite? Mai pe inteles un patron turc are o firma de croitorie si ... (vezi toată discuția)
Zile libere ionelpo906 ionelpo906 Buna ziua Am fost anuntat de catre angajator ca in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie se lucreza,urmand a primi zile libere in 24 si 31 ... (vezi toată discuția)
1 decembrie zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza arakys arakys Buna ziua! Cum se aplica acest articol de lege pentru firmele de paza, mai exact agentilor de paza care asigura non-stop paza unui obiectiv? (vezi toată discuția)