avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inchidere client/furnizor vechi de 7 ani
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inchidere client/furnizor vechi de 7 ani

In ce conditii pot inchide inainte de inventar un client si un furnizor (acelasi) cu sume aproape egale, daca facturile sunt din 2005, iar respectivul client si furnizor este desfiintat ca firma. Ce se intampla cu TVA-ul (pe atunci 19% unul dedus celalalt colectat) Ce inregistrari contabile ar trebui facute si pe ce baza pentru ai scoate din evidenta? Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 18:34, 28 Noiembrie 2012
Conform pct.187 din OMFP 3055/2009,la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau plata sunt prescrise,societatea trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.
Pentru scaderea din evidente a datoriilor si creantelor prescrise,este nevoie de un referat intocmit de compartimentul financiar-contabil,din care sa reiasa situatia acestor sume(natura lor,vechimea,demersuri intreprinse,cauzele neancasarii/neachitarii,starea la zi a clientului/furnizorului),sa se constate prescrierea lor,cu propunerea de a fi scazute din evidente.Acest referat ,dupa aprobarea de catre administratorul societatii,va sta la baza scaderii din contabilitate.La scaderea clientului,se va inregistra cheltuiala cu pierderi din creante,inclusiv TVA,nedeductibila la calculul profitului impozabil : 654 = 4118 sau 4111.La scaderea furnizorului,se va inregistra venit impozabil ,inclusiv pentru TVA :401 = 7588.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi neachitate LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua! Va supun atentiei urmatoarea problema: o societate comerciala face niste achizitii in anul 2010, dar pe care, din motive care nu pot fi imputate ... (vezi toată discuția)
Facturi mai vechi de 3 ani ioanaep ioanaep Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea: Avem cativa furnizori cu sold , iar sumele sunt din 2006, aceste sume se pot prescrie din initiativa noastra? ... (vezi toată discuția)
Clienti neincasati corina-b corina-b Buna! Sunt o contabila la inceput de drum si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Lucrez la o firma si ma confrunt cu o problema. am clienti din 2001 ... (vezi toată discuția)