avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Clienti neincasati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Clienti neincasati

Buna! Sunt o contabila la inceput de drum si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Lucrez la o firma si ma confrunt cu o problema. am clienti din 2001 neincasati( am incercat sa-i caut dar nu am reusit sa dau de ei....). La fel, am 4 furnizori carora le-am ramas datori, tot din 2001.Banuiesc ca datoria s-a prescris, dar nu stiu in contabilitate cum sa inregistrez.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: corina-b , utilizator 22:50, 18 Martie 2014
Inchideti cu 6588 sau 7588, dupa caz.
Pe ce baza fac inregistrarile? fac note contabile? trebuie sa dau legea prin care se precizeaza ca datoriile sunt prescrise? Va multumesc!
Buna seara,

Se face o decizie de administrator prin care se spune ce datorii/creante se lichideaza. In principiu, ar fii bine sa aveti dovezi ale faptului ca ati incercat sa ii contactati prin posta cu un extras de sold.
Operatiunea este cea descrisa de colegul de mai sus, si anume inchiderea conturilor 401/4111 cu 7588/6588.

Respect,
Dan Preda.
multumesc mult de raspuns
D.p.d.v contabil .... in loc de 6588 folositi 654:
Contul 654 "Pierderi din creanţe şi debitori diverşi"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa pierderilor din creanţe.
În debitul contului 654 "Pierderi din creanţe" se înregistrează:
- sumele trecute pe cheltuieli cu ocazia scoaterii din evidenţă a clienţilor incerţi sau a debitorilor (411, 451, 453, 461).

Aveti grija cum tratati problemele d.p.d.v FISCAL.
Daca nu s-au constituit provizioane pt. clienti incerti sumele din contul 654 sunt nedeductibile si nu puteti ajusta tva-ul colectat anterior.
In schimb 7588 este impozabil.
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
radumuresan, utilizator

Alte discuții în legătură

Creante si furnizori iulia53 iulia53 AM preluat de curind o societate,dar am mici problem cu soldurile la 411 si 401 din Balanta.Situatia este urmataorea:-LA ct.411 am citva clienti neincasati din ... (vezi toată discuția)
Inchidere conturi care au sold felisana felisana Pentru inchiderea unei societati care nu a mai avut acctivitate de mult am nevoie de niste lamuriri in legatura cu anumite inregistrari contabile: 1. In ... (vezi toată discuția)
Facturi mai vechi de 3 ani ioanaep ioanaep Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea: Avem cativa furnizori cu sold , iar sumele sunt din 2006, aceste sume se pot prescrie din initiativa noastra? ... (vezi toată discuția)