avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ORE SUPLIMENTARE SI ORE LUCRATE IN TIMPUL DE REPAUS ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ORE SUPLIMENTARE SI ORE LUCRATE IN TIMPUL DE REPAUS SAPTAMANAL

Buna ziua,

Va rog sami spuneti cum trebuie retribuite orele suplimentare lucrate in zilele normale de lucru , adica peste cele 8 ore/zi , 5 zile/ saptamana, de luni pana vineri, dar orele lucrate in timpul de repaus saptamanal adica in cazul meu sambata, duminica si in sarbatorile legale. In prezent orele suplimentare imi sunt platite cu un spor de 100 %, indiferent cand sunt efectuate.
Cunosc ce spune legislatia si contractul colectiv de munca, insa mie nu mi se pare corect cum se procedeaza deoarece orele lucrate duminica si in sarbatorile legale sunt reglementate altfel iar aceste ore de cele mai multe ori sunt efectuate si in timpul de repaus saptamanal , daca sunt platita nu mai am dreptul la repaus saptamanal ?




Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:23, 8 Decembrie 2014
Daca lucrati in timpul repausului saptamanal, este obligatoriu sa vi se acorde si repausul saptamanal.
Acesta poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In acest caz beneficiati de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca (valoarea sporului nu este reglementata).
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Puteti va rog sa-mi faceti unele precizari?:
Daca angajatul lucreaza 4 ore sambata si primeste liber cele 8 ore luni, deci are 2 zile libere consecutive, mai este obligatorie si sporul de 100% pentru cele 4 ore de sambata?
ITM local considera ca pentru cele 4 ore lucrate sambata, este obligatorie atat plata cu spor 100% a orelor, cat si ziua libera platita.
Este corect?
Ziua acordata in compensarea repausului saptamanal lucrat nu este zi libera platita ci doar zi libera.
Asa cum v-am spus, cuantumul sporului nu este prevazut de niciun text de lege (poate fi si 1 leu), insa el trebuie acordat.
Cum se pare ca la dvs. se acorda 100%, atunci trebuie acordat 100%.
Legea spune "vor beneficia", deci trebuie acordat si spor.
Multumesc.

Sa inteleg ca eu pentru orele lucrate in timpul de repaus saptamanal trebuie sa fiu platita cu spor de 100 % ca asa prevede contractul meu colectiv de munca, dar sa mi se acorde si libere neplatite in cursul saptamanii, dar cand lucrez in sarbatori legale cum este ? de exemplu 30 noiembrie.
Precizez ca repausul meu saptamanal conform contractului colectiv de munca ar trebui sa fie intotdeauna sambata si duminica, nu fac parte din acea categorie la care zilele de repaus saptamanal datorita tipului de activitate primesc zilele de repaus in alte zile ale saptamanii.
Daca lucrez 6 ore intr-o duminica cate ore trebuie sa fiu platita ? si cum trebuie sa mi se acorde liberul neplatit adica timpul de repaus daca eu am lucrat 6 ore, dar mi s-a intrerupt timpul de repaus cuvenit ?
Legea spune ca timpul de repaus saptamanal se acorda de regula sambata si duminica in 2 zile consecutiv.
Nu confundati munca suplimnetara cu munca in zilele de repaus saptamanal ... Munca in zilele de repaus saptamanal nu constituie munca suplimentara ...

Alte discuții în legătură

Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)
Lucrui in zi de sambata ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat: am angajati care lucreaza de luni pana vineri, program de 8 ore/zi, 40 ore sapatama. incepand din nov se ... (vezi toată discuția)