avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tranzactie partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tranzactie partaj succesoral

Buna ziua. Am urmatoarea speta, daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns: 3 mostenitori hotarasc in fata instantei sa faca o tranzactie cu privire la terenul ce a apartinut autorului lor. Acestia au fost pusi in posesie (dupa o cerere de reconstituire in baza legii 18) pe o suprafata de 6000mp ( 3 terenuri, relativ apropiate), iar terenurile au fost schitate in anexa procesului verbal de punere in posesie.
Ideea este ca cei trei vor sa primeasca fiecare parti egale, iar schita din anexa prezinta terenuri de dimensiuni diferite. In realitate, ei chiar si-au exercitat posesia pe terenuri egale, si practic fiecare vrea sa ramana in acte cu ceea ce a posedat pana la momentul de fata. S-a luat legatura cu un cadastrist, acesta a masurat loturile, a facut un plan de amplasament si delimitare, insa nu mai corespund nici vecinii si nici suprafata totala (6067 m.p.)
Intrebarea este daca instanta va pronunta o hotarare potrivit vointei partilor, luand in considerare planurile de amplasament si masuratorile facute de acest om si nu anexa de punere in posesie.
Mutumesc.
Cel mai recent răspuns: SPIRIDON Florina claudia , Avocat 15:33, 1 Decembrie 2012
Instanta va tine cont de ceea ce a gasit cadastristul in teren si nu de ceea ce au masurat cu ruleta sau compasul cei care au facut punerea in posesie.
Da, instanta va lua act de tranzactie in scopul de a pronunta o hotarare legala si temenica.

Daca totul va corespunde conform expertizei cu ceea ce au posedat nu vor exista probleme.

Daca nu va corespunde judecata se va prelungi.
Multumesc pentru răspunsuri.
Tocmai aici este problema, in cauza nu s-a făcut încă expertiza. Practic exista o punere in posesie pentru o suprafața de 6000 mp si niște planuri de amplasament a celor 3 terenuri făcute de o persoana specializată, din care reiese o suprafața mai mare (6067). S-ar putea expertiza sa fie obligatorie in situația data.
dupa cate cunosc daca exista o diferenta de 1-2 % intre masuratoarea initiala si cea a cadastrasului nu este nici o problema. si diferenta este intre 6067 si 6000 mp este inclusa in aceasta marja de eroare. am avut caz cand diferentele din acte si masuratoarea realizata de cadastristul judecatoriei a fost de cateva sute de metri (pt teren nu mai mare de cca 10000 mp)


si da pt terenul in suprafata de 6067 mp este nevoie de expertiza judiciara,dar cu un cadastrist onorabil care face lucrarea imediat la tribunal totul se poate termina de la a doua infatisare.

Alte discuții în legătură

Cum impartim un teren lipsa? abby abby Printr-o tranzactie (hotarare de expedient) pronuntata intr-un partaj succesoral,celor 2 mostenitori li se acorda cate 3.000mp/intravilan din cei 6000mp ... (vezi toată discuția)
Teren mai mare, ce fac in cazul asta? tractor tractor Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu. Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp. ... (vezi toată discuția)
Probleme cadastru dany0078 dany0078 Buna ziua, prin anul 2000,mama mea si sotul ei,au cumparat o casa construita pe 100 mp. Casa a facut parte dintr-o proprietate mai mare,cu doua ... (vezi toată discuția)