avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum impartim un teren lipsa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum impartim un teren lipsa?

Printr-o tranzactie (hotarare de expedient) pronuntata intr-un partaj succesoral,celor 2 mostenitori li se acorda cate 3.000mp/intravilan din cei 6000mp prevazuti in titlu de propr.Ce e de facut daca realitatea de pe teren nu corespunde cu titlul. Real , terenul nu are decat 5.500 mp. Lipsesc 500 mp.
Mentionez ca ulterior emiterii titlului(1996) s-a eliberat si un Proces-Verbal de punere in posesie(1998) pt.suprafata de 6.000mp inscrisi in titlu,autorului comun celor 2 mostenitori . P-V COPIAZA INTOCMAI SUPRAFETELE DIN TITLU SI VECINATATILE.Nu s-a facut o punere efectiva in posesie,cu vreo comisie venita la fata ci doar in acte .
Cu atat mai mult cu cat la expertiza dispusa in partaj , s-a sustinut ca terenul are suprafata din titlu(cu toate ca nu o are) , iar intr-un alt proces privind nulitatea absoluta a respectivului titlu emis , cu motivarea ca suprafetele nu corespund cu situatia resiesita din lmasuratori - a fost respinsa.cu motivarea ca inadvertentele existente intre suprafetele trecute in titlu si cele existente fizic in teren se rezolva fie cu o actiune in revendicare a suprafetelor de teren lipsa, fie sa mergem pe obligatia" de a face",respectiv de a pune in posesie conform mentiunilor din titlul de proprietate
Cum isi vor imparti mostenitorii terenul?
De unde vor primi cate 3.000mp fiecare asa cum prevede hotararea de partaj?
Sau cum se poate merge pe obligatia de a face , cand punerea in posesie s-a mai facut o data de catre primaria din comuna(avem emis pv) pe exact suprafetele din titlu si cu toate astea tot lipseste teren.
Sunt sigura de lipsa de suprafata , caci am adus cadastrist pentru a face masuratorile cu aparatura performanta .
Mentionez de asemenea ca in jurul curtii din care lipseste teren este doar izlaz comunal .

Cel mai recent răspuns: abby , utilizator 14:17, 23 Martie 2009
Teoretic trebuia intai sa rezolvati problema "terenului lipsa" prin obligarea Primariei sa va puna in posesie conform titlului de proprietate pentru suprafata de 6000m.p. si nu 5500m.p. si apoi sa partajati terenul.
In aceasta situatie, orice act procedural ati initia (fie actiune in revendicare, fie actiune privind obligatia de a face), trebuie facut/initiat potrivit principiului unanimitatii, de catre ambii mostenitori.

Av. Cermak
Practic acea punere in posesie s-a facut doar formal , in acte
Avem proces verbal de punere in posesie pentru intreaga suprafata din titlu , cu aceleasi vecinatati , cu aceleasi suprafete, si , cu toate acestea tot lipseste teren .
Ne gandeam sa inchidem abuziv suprafata lipsa , iar daca primaria contesta atunci vom face masuratori si vom arata ca avem exact aceeasi suprafata ca in acte... tp si pv de punere in posesie
E o idee buna sau vom avea probleme?
In jurul curtii fiind doar izlaz comunal nemasurat , avem de unde lua si inchide o portiune de teren
Punerea in posesie nu trebuia sa se faca "formal".De aici a rezultat si problema dvs. Ati imprejmuit probabil o suprafata de teren mai mica decat cea din acte, nefacand masuratorile corespunzatoare.
Starea de drept (adica cea din acte) trebuie sa corespunda cu starea de fapt (adica cu ceea ce stapaniti in fapt), conform procesului-verbal de punere in posesie, semnat de catre reprezentantii Primariei.
Considerati ca inchideti/imprejmuiti abuziv o suprafata de teren care de drept va apartine?Ati avut reclamatii in acest sens?

Av. Cermak


Nu am avut inca curajul sa inchidem abuziv terenul lipsa , cu toate ca partajul prin tranzactie in instanta s-a terminat de 4 ani , si cei 2 mostenitori nu si-au delimitat inca loturile atribuita caci nu au cum .
Am facut masuratori cadastrale din care au reiesit lipsa de teren , iar cadastristul ne-a zis ca pana nu inchidem tot terenul nu poate sa ne faca cadastrul , caci la ocot nu intabuleaza teren cu diferenta mai mare de 2 % decat in acte .
De asta intreb ...ca nu prea stiu ce e de facut....Acte avem pe terenul in cauza .tp, pv de punere in posesie
Suntem deci acoperiti daca am inchide diferenta de teren lipsa ?
Abby !
Procesul verbal de punere in posesie are niste distante pe laturile terenului ! Solicita unui coleg geodez-specialist in cadastru sa iti faca pe langa masuratoarea din teren (care ii da orientarile laturilor - o sa inteleaga colegul despre ce este vorba daca ii dati sa citeasca ce am scris aici) - o reconstituire a terenului pe baza procesului verbal de punere in posesie - este sigur insotit de o schita - Daca suprafata de 6000 mp ii rezulta pe hartie, solicitati-l sa va faca si tarusarea dar - atentie ! - dupa ce va face intabularea terenului , da?!
Bafta !
Atentie - pastrati orice act in original cu sfintenie !

Alte discuții în legătură

Teren mai mare, ce fac in cazul asta? tractor tractor Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu. Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp. ... (vezi toată discuția)
Modificare titlu de proprietate adinutza.2008 adinutza.2008 Buna! Este legala modificarea unui titlu de proprietate, in sensul modificarii suprafetei de teren (intravilan) ? Un cetatean solicita modificarea titlului de ... (vezi toată discuția)
Actiune rectificare titlu de proprietate dumifilote dumifilote In urma respingerii documentatiei cadastrale pentru o parcela, pe motiv ca indicativul cadastral din TP nu coincide cu cel din evidentele OCPI am depus in ... (vezi toată discuția)